Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Новите силни в ГЕРБ: Успешните кметове и министри

Политика

Новите силни в ГЕРБ: Успешните кметове и министри

Новите силни в ГЕРБ: Успешните кметове и министри - Tribune.bg
Снимка:

Томислав Дончев, Горанов, Кралев, Фандъкова, Димитър Николов, Живко Тодоров с все по-ключова роля в партията

Източник: „24 часа“

Борисов започва да подготвя Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Живко Тодоров заедно с верни депутати и министри за новите лидери в партията - България е разделена между тях и всеки има регион, в който ще развива структурите.

Изгонени при „проветряването” и неуспели кметове тръгват към новата партия на Цветанов засега, той ще я обяви през септември, пише „24 часа“.

„Пред мен не стои въпросът, че нито съм незаменим, нито ГЕРБ не може без мен.” С тази реплика, уж насочена към бившия втори в управляващата партия Цветан Цветанов, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отново разпали догадките какви са плановете му за бъдещето на неговата партия след края на този управленски мандат.

Бързо в ГЕРБ започнаха да си припомнят заканата на Борисов от май 2019 г.: „Изкарвам си мандата и давам път на младите”. Още повече че от пролетта на миналата година премиерът вече не е само лидер и лице на партията, но и пряко се натовари с партийното строителство.

Първоначално „проветри”, а в последните месеци и нарежда нови на мястото на „проветрените” гербери. Задача, която мнозина допреди година смятаха, че е възможно да бъде изпълнена само от Цветан Цветанов.

„Виждате, че и без Цветанов може да се напълни залата - а това беше неговата роля. Затова и сега партията е демократична”, обясни Борисов на сбирка на ГЕРБ в Стара Загора преди седмица - единственото голямо партийно събиране на управляващите от началото на кризата, свързана с COVID-19.

Повече от 500 души дойдоха в Стара Загора, за да чуят от Борисов новите насоки за развитие на ГЕРБ. И да разберат кои са новите силни в партията, кои ще държат връзката между актива и премиера.

Вижте кой беше до Борисов в Стара Загора и ще си отговорите на въпросите, бе краткият коментар на изключително близък до лидера партиен активист.

Погледнете Изпълнителната комисия на партията, там са новите силни, на които в момента Борисов дава огромна роля - реално България е разделена между тях и всеки има регион, в който развива структурите. Общата координация осъществява административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов.

При изграждането на новия ГЕРБ Борисов очевидно следва принципа, който го водеше и при проветряването. Дава път на успешните кметове - Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Живко Тодоров. Покрай тях и на министри, които си вършат добре работата като вицепремиера Томислав Дончев, финансовия Владислав Горанов, спортния Красен Кралев.

Това всъщност показа и трибуната от партийната сбирка в Стара Загора. Там до Борисов на сцената бяха именно кметовете на Ст. Загора и Бургас. Заедно с вицепремиера Дончев и министрите Горанов и Кралев.

При изграждането на новия ГЕРБ Борисов очевидно не забравя и най-верните си депутати като Менда Стоянова и Красимир Велчев, Пламен Нунев, шефката на парламентарната група Даниела Дариткова и председателката на парламента Цвета Караянчева. Според хора от ГЕРБ това реално са единствените хора, които засега могат да бъдат сигурни в оставането си в политиката като гръбнак на партията. Защото в главата на Борисов се въртяло да направи сериозно подмладяване на хората в листите за парламентарните избори през пролетта на 2021 г. А „звездите на регионите” като Димитър Николов и Живко Тодоров да бъдат изстреляни към националната политика.

ГЕРБ очевидно работи и без Цветанов, макар за първи път вътре да се броят на наши и ваши. Особено след като в събота Цветанов обяви пред Би Ти Ви, че новата му партия ще играе на парламентарните избори догодина. Структурата ѝ трябвало да е готова през септември. Сега мислят името ѝ.

Още преди Цветанов да е обявил напълно политическия си проект обаче, в ГЕРБ започна непознат досега процес - разцепление и отлюспване. Главно на „проветрени” от Борисов хора.

100 души вече напуснаха структурите във Видин. Първите 50 се отцепиха в края на май, недоволни от областното ръководство. Сред тях са бившият кмет на Видин Огнян Ценков, бившата областна Албена Георгиева. Пръв заявка за членство при Цветанов даде именно Ценков.

Преди седмица нови 50 излязоха от структурите. От централата на ГЕРБ отрекоха да са постъпвали молби за напускане.

„Добре познавам г-н Цветанов. Много пъти съм го посрещал и мисля, че е добър човек. Бих се включил в неговия проект. Не искам да кажа, че Бойко Борисов е лош човек. Не сме против Борисов. Просто не сме доволни от областното ръководство”, каза бившият кмет на Димово Лазар Лазаров, който е напуснал ГЕРБ заедно с 15 души от малкия видински град. Всички те ще се влеят в партията на Цветанов.

Трус в началото на юни имаше и в Плевен. Трима общински съветници бяха изключени за разногласия с областния лидер. Говори се, че били близки до Цветанов. Административният секретар Паунов преди дни стегна редиците и поиска отлюспените да напуснат общинския съвет - засега безуспешно.

„ГЕРБ - Плевен, не се разцепва. Диалогът ще бъде възстановен”, заяви Мирослав Петров пред „24 часа”. Петров е областен лидер и областен управител. Сега зад него е целият ГЕРБ. Той бе и кандидат за градоначалик, но за изгубения вот посочи общинските лидери - те и сега се заигравали с кмета Георг Спартански.

В Благоевградска област „проветряването” на структурите започна веднага след местните избори. ГЕРБ загуби кметските места в областния център и знаковите Банско и Сандански. И за трите общини впечатлението е, че вотът бе по-скоро „анти” дотогавашните кметове, след като при изборите за евровота миналия май регионът даде едни от най-добрите резултати за ГЕРБ.

Дни след балотажа на местните избори бяха сменени общинските лидери на загубилите градове, както и областният координатор Даниела Савеклиева. На нейно място бе поставен евродепутатът Андрей Новаков, като Савеклиева остана секретар, за да му помага, докато навлезе в партийните дела. И действително тя е плътно до него при обиколките му в областта и срещите с организациите по места.

Мястото на общински лидер в Благоевград, заемано от Бисер Михайлов, областен управител, зае Росица Димитрова - управител на ВиК. Тя е и едно от имената, които се спрягат за участие в евентуални нови избори за кмет. Инж. Димитрова от години е управител на водното дружество и успя да го стабилизира, създаде ново лице на ВиК и определено привлича доста симпатии на своя страна сред партийните членове. Досега не е заемала политически постове, а е по-скоро експерт.

Откакто е общински лидер, привлече нови членове и тушира напрежението в общинската организация, която още не може да се отърси от кметската загуба.

Бившият кмет Атанас Камбитов, когото Борисов проветри, влезе в общинския съвет, но се отказа от мястото си на съветник. Говори се, че е един от доверените хора на Цветан Цветанов и няма да е изненада, ако се включи в бъдещия му партиен проект.

Загубилият кмет на Сандански Кирил Котев също напусна мястото на общински съветник и поста на общински ръководител на ГЕРБ. На негово място бе поставен Стоян Стоев.

За Котев също се говори, че е сред близките на Цветанов, както и бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, подсъдим за документи с невярно съдържание, свързани с къща за гости край Сандански.

И в Банско след загубата още на първия тур дотогавашният кмет Георги Икономов бе сменен като общински ръководител на ГЕРБ с депутата Александър Мацурев. Двамата бяха в тиха война повече от година преди местните избори. Икономов влезе в общинския съвет и не се отказа от мястото си, а остана съветник. Не е изключено той също да се присъедини към проекта на Цветанов.

„И тримата загубили кметове може да привлекат членове на ГЕРБ в партията на Цветанов, но едва ли ще е масово, защото нашите хора уважават Бойко Борисов. Проблемите по места са междуличностни”, коментират партийци.

В пловдивската ГЕРБ се ослушват, засега обаче като че ли са зад Борисов. Пловдив е изключително важен град за премиера и ГЕРБ и затова след Стара Загора Борисов трябваше да участва в партийна конференция в Пловдив, за която бяха поканени над 700 души. Заради повторния взрив на коронавируса обаче засега събитието е отменено.

Няма видима причина Борисов да проветрява търновската листа и местната организация. ГЕРБ в региона показа добра кондиция на местните избори, няма разцепление, напуснали и тежки скандали. Велико Търново обаче се числеше сред районите на влияние на Цветан Цветанов.

Неслучайно в навечерието на местния вот от БСП се опитаха да „набият в очите” на Борисов този факт, сменяйки табелите на входа на Търново с Цветановград. Партийните структури обаче бързо се отърсиха от първоначалното стъписване след отстраняването на Цветанов и не без активната роля на кмета Даниел Панов, който е областен лидер, се консолидираха и доказаха лоялност.

В Бургас няма напуснали партията, дори новите членове се увеличават.

„В Бургас след всеки избор членовете нарастват с около 50%”, твърди областният лидер Димитър Бойчев.

Що се отнася до листите, обяснението му е, че на местно ниво винаги са се стремели да спазват принципите за експертност и гражданско представителство в подредбата им, независимо дали става дума за депутати, или за общински съветници.

„Това се отнася и за паритет между мъже и жени, които са наполовина”, добави Бойчев.

Едно от обясненията за консолидацията на местно ниво в ГЕРБ е личността на Димитър Николов, който е зам.-председател на партията и има голям авторитет сред хората - неговата дума е с голяма тежест сред местния актив, което рефлектира и върху партийните структури в Бургаска област. Факт е, че от 13 общини в областта само в 3 не управлява ГЕРБ.

Бившият кмет Иван Тотев, който бе един от най-близките на Цветан Цветанов, продължава да оглавява пловдивската организация. Въпреки постоянните приказки, че Борисов ще го махне. А и Тотев здраво я ръководи. Повечето общински съветници го слушат, тъй като попаднаха в листата с негова благословия. Поне 4-ма от 6-имата районни кметове са негови хора.

„Партийни въпроси не ме питайте. Моята работа е градът да бъде чист, подреден, а хората - доволни. В ГЕРБ съм заради Бойко Борисов и с него ще остана”, заяви кметът Здравко Димитров на въпрос има ли партийци, които се оглеждат за проекта на Цветанов.

Основната членска маса в Пловдив е зад Тотев. Често групата на ГЕРБ в общинския съвет, близка до бившия кмет, се опитва да извива ръцете на сегашния. На няколко пъти важни точки на Здравко Димитров, както и бюджетни промени за малко не бяха бламирани от собствената му партия. Наложи се Зико в последния момент да води инфарктни преговори със съпартийците за подкрепа, и то по предложения, които опозицията подкрепяше с две ръце.

„В миналото Тотев винаги е разчитал на Цветанов, който го защитаваше от всички упреци по партийна линия. Докато има в ръцете си власт и лостове за влияние, той едва ли ще тръгне да разцепва партията. Отсега се говори, че бившият кмет се надява да е водач на листата за следващия парламент. Дали ще го огрее, ще реши Борисов, който винаги се е кандидатирал от Пловдив”, смятат запознати с политическите игри.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Ник Успех!
29.06.2020 18:59 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп