Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Няма да признават извинителни бележки от БСП

Политика

Няма да признават извинителни бележки от БСП

Няма да признават извинителни бележки от БСП - Tribune.bg
Снимка:

Ако не стъпят в НС, социалистите взимат една средна работна заплата месечно

Който не работи да не получава възнаграждение в парламента. Това е било предложено на председателски съвет в Народното събрание.

„Няма да е честно да не идват на работа и да си взимат заплатите и допълнителните пари“, заяви в кулоарите Волен Сидеров.  

От ГЕРБ са поискали време, за да обсъдят предложението.

„Мисля, че за българите това е важно, защото те винаги са гледали кой какво получава и защо го получава. Големи заплащания следва да се взимат за сериозна работа и затова ще въведем сериозни рестрикции“, категоричен е Сидеров. Той очаква предложението да мине през промяна на Правилника за работа на Народното събрание.

„Които от нашите депутати не са редовни, ще се стреснат също“, допълни той.

Въпросът ще се дискутира в правна комисия, обеща председателят ѝ Данаил Кирилов от ГЕРБ.

„Отсъствието на колегите действително налага обследване на правилника с оглед последиците от неприсъствието. Спекулативно е твърдението на колегите, че отсъствайки те не получават нищо. Отсъствайки те получават една трета от възнаграждението си. Това не е нищожен размер, особено пък във възприятията на работещия българин. Тази една трета е една средна работна заплата“, пресметна Кирилов.

Промените ще са в две направления, смята той. Първото ще засегне извиняването на отсъствията в случаите, когато отсъства цяла една парламентарна група.

„Това е първият въпрос, защото очакваме да се появят извинителни бележки от ръководството на ПГ на БСП. Второ, голяма част от разходите на отсъстващите депутати също няма да бъдат поети от парламента.

„Ние като бяхме извън парламента юни и юли 2013 г. не получавахме абсолютно нищо. Уверявам ви, че санкциите бяха радикални“, припомни юристът от ГЕРБ.

Халил Летифов от ДПС подчерта, че партията е готова за дискусии по санкциите.

„Смятаме, че народните представители трябва да работят и те имат ангажименти не само в парламента и навън. По правилник и Конституция имаме задължение през цялото време. Какво да получават и какво не, ще се реши след дебата и това, което каже Правилникът и решението. Ние сме длъжни да изпълняваме Правилника и за нас той е закон“, заяви той.

Според Движението, обаче една част от парламента работи по дневен ред, който не е актуален, а другата част въобще не работи и това е по-съществения дебат, отколкото дебата колко получават народните представители. Летифов настоя, че предложенията относно промените в Правилника на парламента ще се вземат след обсъждане, а работата на народните представители е да носят тази отговорност.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети