Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Обрат: Радев вече твърди, че „от юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна“

Политика

Обрат: Радев вече твърди, че „от юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна“

Обрат: Радев вече твърди, че от юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна - Tribune.bg
Снимка:

С „В момента е руски, какъв да е!“ президентът искал да каже, че „Крим се контролира от Русия“ и той е загрижен от това фактическо положение

Дни след като президентът Румен Радев обяви Крим за руски и предизвика широк международен отзвук, от президентството разпространиха официална позиция по темата и обясниха какво е искал да каже той.

„Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички международни организации. От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост. Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, „в момента“ Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път“. Така започва разширеното обяснение на „Дондуков 2“ на лаконичния отговор „В момента е руски, какъв да е!“.

„Неведнъж, както и на дебата, държавният глава е изразявал загриженост от това фактическо положение, което води до напрежение в международните отношения и особено в Черноморския регион, който има пряко отношение към сигурността на България и нейните съюзници”, допълват от институцията.

„Президентът многократно е споделял опасения от възможна ескалация на напрежение в региона и по специално в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на адекватни  мерки за укрепване на доверието и диалога, които да доведат до намаляване на конфронтацията и създаване на предпоставки за намиране на мирно решение на конфликта”, завършва позицията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети