Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Докато Радев твърди, че Крим е руски: САЩ разтревожени от активността по украинската граница

Свят

Докато Радев твърди, че Крим е руски: САЩ разтревожени от активността по украинската граница

Докато Радев твърди, че Крим е руски: САЩ разтревожени от активността по украинската граница - Tribune.bg
Снимка:

Вашингтон е в близък контакт с европейските партньори заради Украйна, съобщи държавният секретар Антъни Блинкен

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен коментира действията на Русия спрямо Украйна. В неделя, по време на среща в Дакар с министъра на външните работи на Сенегал Аисата Тал Сал, той беше попитан от журналист за твърденията на Владимир Путин, че САЩ не взима насериозно „червените линии“ на Москва, прелитането на американски бомбардировачи близо до руското въздушно пространство, както и за руската агресия срещу Украйна.

„По отношение на Украйна и Русия, вижте, ще кажа само това. Както сте чували мен и други представители на администрацията да казват през последните седмици, имаме сериозни опасения заради необичайната руска активност на украинската граница. Имаме и опасения по отношение на част от реториката, която виждаме и чуваме от Русия, както и в социалните мрежи. Не знаем какви са намеренията на президента Путин, но знаем какво стана в миналото“, отговори той.

Държавният секретар на САЩ предупреждава, че руската стратегия „с опитване да цитират някакви илюзорни провокации от страна на Украйна или друга държава и след това да използват това като извинение за нещо, което Русия си  е планирала да прави така или иначе“, е добре позната на Вашингтон.

„В резултат на това, което вече сме виждали, в резултат на историята, ние сме в близки консултации с партньорите ни в Европа. И мога да ви кажа, че има широкоразпространена тревога и тя е акцент. И ще го оставя дотук“, отговори още той.

НАТО от седмици алармира за необичайно съсредоточаване на руски сили по границата с Украйна. На фона на това в четвъртък българският президент Румен Радев обяви в телевизионна изява, че окупираната украинска територия Крим е руска, предизвиквайки дипломатически скандал.

САЩ на този етап не са коментирали скандала. На запитване на Tribune.bg от Държавния департамент на САЩ отговориха, че имат ясна позиция по отношение на Украйна и Русия, която е била изразена и от държавния секретар Блинкен в Дакар.  


Топ новини

виж още