Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Огнян Минчев: ИТН е инсталирана от олигархията

Политика

Огнян Минчев: ИТН е инсталирана от олигархията

Огнян Минчев: ИТН е инсталирана от олигархията - Tribune.bg
Снимка:

"БСП не може да поеме отговорност за управлението на страната, защото това би задълбочило проблемите в партията. Ако обаче поеме тази задача, рискува или да бъде отхвърлена от останалите политически сили, както беше отхвърлена ГЕРБ, или да бъде внезапно натоварена с отговорност, която не може да носи - ако ГЕРБ и ДПС подкрепят кабинета, който социалистите предложат". Такъв анализ направи пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.

Той определи партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" като инсталирана от олигархията:

"Имаме кризисен формат на разгръщане за пореден път на цикъл на олигархично управление през инсталиране на нова партия и затова се случват всички тези неща, че този парламент не ни харесва, искаме нов и т.н.".

Политологът коментира, че целта на спешните промени в Изборния кодекс - преди задаващите се предсрочни избори - е да се създаде ситуация, в която да бъде постигнато пълното отстраняване на ГЕРБ от възможност да управлява:

"С тази цел са се натоварили новите партии на промяната и смятат, че без да отстранят ГЕРБ, те не могат да управляват. Друг е въпросът дали и без ГЕРБ те ще могат да управляват".

По думите му никога досега спешни промени в изборното законодателство не са удовлетворявали "мечтите и амбициите на тези, които ги правят".

Той допусна машинното гласуване, ако се потвърди хипотезата, че то ще бъде въведено и в чужбина, ще постави огромни въпроси пред сигурността на вота.

"Не е малка вероятността за провал на изборите, защото след два месеца и половина те трябва да бъдат организирани от нов състав на ЦИК и по нови правила, които трябва да бъдат обезпечени организационно, финансово и технологично. ... Ако това не се случи, първата възможна посока е вотът да бъде оспорен, втората посока е да бъде установен формат на авторитарно управление, което да запуши устите на протестиращите", смята той.  

Според доц. Минчев съществува голям риск след предсрочните избори да се озовем в аналогична ситуация, в която парламентът да не може да състави правителство.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати