Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Огнян Минчев: Управлението може да си отиде, но няма какво да дойде

Политика

Огнян Минчев: Управлението може да си отиде, но няма какво да дойде

Снимка:

Радев с Нинова, Манолова, Слави и други квази политически организации не са в състояние да произведат алтернатива

"Една от основните функции на олигархичната система, в която живеем, е да предотвратява възникването на алтернатива. Проблемът е дали ще успеем с поредни обществени протести да изградим алтернатива". Това каза пред БНР политологът Огнян Минчев и уточни, че гражданските протести са основният инструмент за задържането на демокрацията във властта.

"Това управление може да си отиде, но големият проблем на ситуацията е, че няма какво да дойде. Радев с Нинова, Манолова, Слави и други квази политически организации не са в състояние да произведат алтернатива", категоричен беше Минчев и допусна хипотеза, при която едно служебно правителство може да използва пандемията за удължаване на своя мандат.

"Много рискове, които трябва да приемем и да намерим най-разумният вариант в тази кризисна поляризация и разделение", смята той.

Според политолога президентът Румен Радев няма личния капацитет и не е безспорна фигура, за да оглави промяната в страната.

"Не мисля, че той има достатъчен политически капацитет и не мисля, че е независим, включително от външни сили - знаем как той защитава, където и да отиде, Русия и махането на санкциите срещу нея".

Минчев посочи съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов като единствения израстващ политически лидер.

"Намираме се в политическа блокада", заяви той и обясни, че политическата сила ГЕРБ не е безалтернативна, но алтернативата на управлението им, което е служебно правителство на президента Радев, е неприемливо:

"Със съветници, които пренасят към руското посолство тайните клаузи на сделката за закупуване на Ф-16. БСП е разделена дали да отиде с ДПС и ГЕРБ, или в друга посока. Това са реалности, които показват, че посочваната алтернатива не е приемлива".

Той предупреди, че "когато властта се търкаля по улиците, хората, които са излезли да протестират, трябва да внимават много внимателни да не я вземат тези, които ще възпроизведат същата система или ще създадат още по-лоша".

Огнян Минчев прогнозира продължителни протести, в които политическата алтернатива ще има време да съзрее.

По думите на политолога ДПС не е просто "коз в междуетническите отношения", а е "най-важното ядро на контрола на олигархията върху всички власти в държавата".

Минчев посочи, че заявката на главния прокурор Иван Гешев да се бори с олигархията още от първия момент на работата му е довела до обвинение, че разчиства част от олигархията, за да усили останалата част от нея. Според него въпросът с оставката на Гешев е много по-сложен процес, отколкото оставката на правителството, но:

"Поведението на главния прокурор има пряко въздействие върху начина, по който се държи Бойко Борисов, а и правителството му".


Коментари (3)

споко Има какво да дойде. Няма да дойдат само хонорарите за подмазване на такива като тебе :)))
13.07.2020 22:41 / Отговор
Аве Ще дойде някой полуграмотен протестиращ и коментиращ,под псевдоним"споко"
13.07.2020 23:18 / Отговор
plebs Минчев, ако търси алтернатива, да се огледа за партия КОД /Петър Москов/ и здравите идеи във ВМРО и НФСБ. Хр.Иванов и Р.Кънев просто са повече Копейкин в политиката и Минчев прекрасно го знае - "Огнян Минчев: 6/10 избиратели на ДБ във Варна са подкрепили черносотника фашизоид Копейкин"
14.07.2020 07:22 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още