Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно: Депутатите одобриха договора за още 8 самолета F-16

Политика

Окончателно: Депутатите одобриха договора за още 8 самолета F-16

Окончателно: Депутатите одобриха договора за още 8 самолета F-16 - Tribune.bg
Снимка:

Със 151 гласа „за”, 42 гласа „против” и 8 гласа „въздържали се” депутатите одобриха на второто четене договора за доставка на още 8 самолета F-16. Скандали между народните представители не липсваха и по време на второ четене.  

Преди гласуването Искрен Митев от ПП коментира, че първите самолети са „неизползваеми", ако сега не се подпише договора за втората партида. „По времето на ГЕРБ не е била осигурена нужната техника. Партията, обслужвала нечий чужд интерес, е направила така, че сега да се нуждаем от нова доставка самолети.”

Христо Гаджев от ГЕРБ обясни за обвързаността между първата и втората партида доставки на самолети F-16. „Благодарение на първия договор ние сега имаме възможност за разсрочено плащане. Второ, цените са класифицирани и инфлацията от 2019 г. до сега не се е отразила на цените на втората партида. Ние имаме нужда от тези нови 8 самолета, защото няма как да бъдем конкурентно подготвени”, подчерта още Гаджев.

Асен Василев от ПП пък уточни, че индустриалното сътрудничество между първия и втория договор за самолетите отново е поставяло България в неизгодна позиция. „Ако имаше клауза, която доказва, че ще платим втората партида самолети, когато получим първата, тогава щяхме да подкрепим този закон.”

Гаджев пък му припомни, че през 8-те месеца на управление на четворната коалиция не е направено нищо относно договорите и преговорите за нови бойни самолети, а е имало само едни хвърчащи листа.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети