Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Още на 21 януари 2022 г. Асен Василев обявил за приоритет въвеждането у нас на разплащания с криптовалута, включително и с NEXO-токени

Политика

Още на 21 януари 2022 г. Асен Василев обявил за приоритет въвеждането у нас на разплащания с криптовалута, включително и с NEXO-токени

Още на 21 януари 2022 г. Асен Василев обявил за приоритет въвеждането у нас на разплащания с криптовалута, включително и с NEXO-токени - Tribune.bg
Снимка:

Бившият вицепремиер и финансов министър, сега депутат от „Продължаваме промяната“, Асен Василев е обявил за приоритет в своя мандат въвеждането у нас на разплащания с криптовалута, включително и с NEXO-токени, виртуалната парична единица на разследваната в САЩ, Великобритания и България едноименна криптобанка, основана от четирима българи. Изявлението на Василев е направено един месец след встъпването му в длъжност като финансов министър в кабинета на „Продължаваме промяната“ с премиер Кирил Петков. Ето и фактите:

Октомври 2021 г.

Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс разпорежда на две платформи, които оперират като криптобанки, да спрат операции в щата. Имената на компаниите не са били съобщени, но една от тези, които трябва да спрат да действат в щат Ню Йорк е основаната от бившия български политик Антони Тренчев - Nexo Financial LLC, се разбира от изявление на самия Тренчев до Bloomberg.   

„Платформите за криптовалути трябва да следват закона, както всички останали, поради което сега насочваме две криптокомпании да затворят“, се казва в изявление на прокурора на Ню Йорк Летисия Джеймс, цитирано от Bloomberg.

13 декември 2021 г.

Парламентът избира правителство с премиер Кирил Петков и финансов министър Асен Василев.

21 януари 2022 г. 

Пред кореспондента за България на Bloomberg – журналистът Слав Оков, бивш финансов репортер в издания на Иво Прокопиев, Асен Василев излага своите приоритети като министър на финансите – въвеждане на еврото от 1 януари 2024 г. и проучване на възможността за въвеждане на крипторазплащания през българската банкова система.  

В интервюто за Bloomberg Асен Василев заявява, че са в ход преговори с БНБ и „играчи от криптоиндустрията“ като целта е да се проучи пазара и въвеждането на разплащания с виртуални валути. Василев не конкретизира името на „играчите от криптоиндустрията“, но у нас компании, ангажирани с криптопазара с размерите на NEXO, няма, а криптобанката има и собствена едноименна виртуална валута, т.е. собствениците й са пряко заинтересувани от възможността от въвеждане на разплащания с виртуални пари в България.

13 януари 2023 г.

На пресконференция на прокуратурата и следствието стана известно, че според свидетелски показания по делото срещу NEXO среща между Асен Василев, БНБ, Банковата асоциация и собствениците на криптобанката действително е имала. По-късно от съобщение на самия Асен Василев става ясно, че на въпросната среща се е обсъждало как виртуалната парична единица NEXO да се трансформира в български левове, които да се теглят от банковите автомати в цялата страна, включени в системата Борика.   

От всичко изброено дотук, следват логичните въпроси:  

Като министър на финансите Асен Василев знаел ли е, че NEXO още от есента на 2021 г. има забрана да оперира на територията на щата Ню Йорк, САЩ? Ако е знаел това, защо е приел среща с тях в министерския си кабинет, още повече се е ангажирал да лобира в интерес на частната компания пред БНБ и Асоциацията на банките?  

Какви отношения е имал със собствениците на българската криптобанка NEXO?  

Има ли Асен Василев вложения в криптобанката NEXO?

Какви действия ще предприеме прокуратурата, за да установи каква е съпричастността на Асен Василев към NEXO?

Схемата с вкарването на NEXO-токените в банковата система за разплащания „Борика“ със сигурност щеше да удовлетвори интереса на криптоиграчите, но не и на банковите вложители, а и на самите банки. Нещо повече, подобно начинание има не само лобистки характер, но осъществяването му щеше да постави в риск цялата стабилност на банковата система.  

Схемата с масовото тестване за коронавирус

Разкритията свързани с Асен Василев и NEXO само препотвърждават разбиранията на лидерите на „Продължаване промяната“ за управлението на държавата.

Повече от година преди да станат служебни министри през месец май 2021 г. Кирил Петков, Асен Василев и техният партньор – Николай Денков, предложен от „Продължаваме промяната“ за премиер преди две седмици, лобираха за реализирането на колосална схема, чието осъществяване щеше да струва на държавата около половин милиард лева.  

Броени дни след въвеждането на извънредното положение у нас през март 2021 г. заради разпространението на коронавируса Петков, Василев и Денков обикаляха телевизиите като в ефир си правеха бързи антигенни тестове. Тримата настояваха държавата да поеме еднократното тестуване на цялото население, което трябваше да се осъществи за няколко седмици. Тримата обясняваха, че, за да не се „затваря“ икономиката, тогавашното правителство да плати спешно тестовете на над 6 млн. българи, което трябваше да бъде извършено от частни лаборатории. Статии в подкрепа на „иновативната“ идея на тримата се появиха и в изданията на Иво Прокопиев като една от тях беше на самия издател на „Капитал“.  

Националният оперативен щаб и тогавашното правителство не приеха лобистката идея за масово еднократно тестуване, което по тогавашните цени щеше да струва 500 000 000 лв. на държавния бюджет. Развитието на пандемията в следващите месеци показа, че решението на държавата е било правилно, тъй като еднократното тестване по никакъв начин нямаше да ограничи разпространението на вируса.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Асен Василев, Nexo
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети