Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. От архива: Компания на Асен Василев фалира и остави дългове в Лондон за 8,7 милиона паунда

Политика

От архива: Компания на Асен Василев фалира и остави дългове в Лондон за 8,7 милиона паунда

От архива: Компания на Асен Василев фалира и остави дългове в Лондон за 8,7 милиона паунда - Tribune.bg
Снимка:

Само преди 8 години името на Асен Василе влиза в новините, но не за голямо постижение, а за това че фирма, в която той има участие фалира и оставя милиони паунда дългове в Лондон.

Airfare Everbread обявява фалит във Великобритания през 2013 година. В продължение на четири години компанията се опитва да направи пробив на пазара на продажба на билети по интернет. Но безуспешно. Базираната в Лондон компания беше официално обявена за неплатежоспособна на 14 август 2013 година.

В документите по банкрута се посочва, че неизплатените задължения на дружеството към кредиторите възлизат на 8.7 милиона паунда.

Everbread не е имала наети служители към момента на прекратяването на дружеството. Според доклада нещата са започнали да се объркват през 2011 г. по време на продължителен спор с конкурентната Vayant, който е бил уреден по извънсъдебен ред в полза на последната през ноември същата година.

В края на 2012 г., Everbread успява да привлече неназована сума от EDBI, поделението за корпоративни инвестиции на сингапурския суверенен фонд Economic Development Board. Но дори с тази инвестиция не се стигна до съживяване на компанията. Вторият транш на парите, предвиден за април 2013 г,., така и не беше приведен.

С средата на юли беше решено, че компанията трябва да се постави в доброволна ликвидация със съгласието от страна на едноличния собственик на капитала, базираната на Британските Вирджински Everbread Holdings Limited.

Компанията реализира загуба от 680 000 паунда за периода от 1 юли 2012 до 14 август 2013 г. Продажбите от 1 юли 2011 г. до 30 юни 2012 г. са били 296 хил. паунда, а за 12-месечния период до края на юни 2011 г. продажбите са достигали 466 хил. паунда.

Всички дела на Everbread вече управляват от счетоводната къща Carter Backer Winter. Компанията има около 30 хил. паунда в брой в банка. Освен Асен Василев сред основателите на Everbread са Станислав Гьошев, Марио Сотиров, Ани Петрова, както и датският предприемач Мортен Лунд.

Самият Мортен Лунд тази година излезе с лицето си и обвини Асен Василев, че е измамник и е бил подведен от бившият финансов министър на Румен Радев.

Той е измамник, но е много, много умен. Изключително умен. Инвестирахме 15-20 милиона евро, за да разработим софтуера, имахме между 30 и 50 програмисти в България. Не измами само мен, а и свои приятели. Аз бях глупав и наивен, и му повярвах. Той заедно с няколко програмисти взеха кода и заминаха за Китай и го продаде на китайското правителство, след като аз намерих тези клиенти. Софтуерът беше собственост на компанията, а той просто го взе и го продаде сам“, заяви Мортен Лунд.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети