Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът избра новото ръководство на ЦИК

Политика

Парламентът избра новото ръководство на ЦИК

Парламентът избра новото ръководство на ЦИК - Tribune.bg
Снимка:

БСП не подкрепи собствения си кандидат, само един от БСП в зала

Народното събрание избра единодушно за председател на Централната избирателна комисия Стефка Стоева, предложена от ГЕРБ. В първото си изказване пред медиите тя заяви, че в работата си „няма да се поддаде на натиск“.

Новите трима заместник-председатели на ЦИК са Силва Дюкенджиева, номинирана от БСП, Таня Йосифова – от „Обединени патриоти“ и Кристина Стефанова – от партия Воля. За секретар на ЦИК бе избрана Севинч Чолакова, предложение на ДПС. С Указ на президента Румен Радев ще бъдат назначени и останалите членове на комисията. Съставът на ЦИК се попълва по предложение на парламента и двете коалиции, представени в Европейския парламент.

ГЕРБ се ангажира в аванс дори депутатите от БСП да бойкотират заседанието на парламента, да гласуват техните кандидати в ЦИК.

В дебата относно кандидатурите за новото ръководство въпреки бойкота участва и депутатът от БСП Драгомир Стойнев. Това даде повод на председателя на правната комисия Данаил Кирилов да зададе няколко въпроса.

„Кому беше нужно това предизвикателство преди изборите на членове на Европейския парламент? Отвори се дебат – не се спазва закона, не се спазва Конституцията, имаме солидна и последователна практика на Конституционния съд, за да премахнем тази предпоставка да се твърди, че следващите избори ще са манипулирани. Приехме препоръката и изборът става в деня на края на мандата на сегашната ЦИК“, отбеляза председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Според него протича „правна интрига“ за мандата и точния ден, в който той изтича. Затова Кирилов настоя след гласуването на кандидатите да се запише „Считано от 21 март“, за да няма излишни спорове за момента на прекратяване и встъпване в мандат.

Данаил Кирилов изрази притеснение, че никой не казва каква е ролята на президента и какво е задължението му да подпише указ за попълването на състава на ЦИК към определена дата. „Неприятна изненада, ако утре имаме избрани 5-ма членове, но не и пълен състав на ЦИК“, предупреди шефът на правната комисия.

Валери Симеонов и Цветан Цветанов благодариха за професионалната работа на досегашната ЦИК. Цветанов използва присъствието на депутата от левицата Драгомир Стойнев и се обърна към него.

„Това, което се случва последните седмици, една политическа сила не идва на работа, благодаря на Драгомир Стойнев, че е дошъл да представи кандидатурата за заместник председател на ЦИК, но да отбележа, че това не е съглашателство или сделка на ГЕРБ и БСП. Молбата ми, г-н Стойнев, е да помолите всички тези, които сте номинирали за ЦИК, недейте да им вменявате да говорят неща, които не кореспондират с прозрачността. Нека на преден план е професионализма, за да имат тежест в ЦИК. Това, което тиражирате, за фалшификация на предстоящите два избора, не правете така, както гласувате на вътрешнопартийни избори и вашите организации възразиха. Недейте с опита за фалшифициране на вътрешния си избор, оценката на вашите организации да я прехвърляте на нас. Не ни занимавайте с вътрешнополитическите си проблеми, надявам се, че ще си ги решите. Това ще е само във ваш ущърб. Ще подкрепим вашата кандидатура, за да покажем, че парламентаризмът побеждава, а не вътрешнополитическото противопоставяне“, подчерта Цветанов.

От НФСБ заявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на БСП за заместник-председател на ЦИК заради липсата на народни представители от левицата.

Единственият представител на БСП Драгомир Стойнев припомни на мнозинството, че то отказваше да изпълни закона и да избере нов състав на ЦИК.

„Но такъв е хаосът, в който живеем. Не мога да съм в парламента, когато не можете да запълните дневния ред, няма достатъчно законопроекти, а изслушвате министри. Ако имаше чуваемост, нямаше да стоим по 10-15 часа в зала. На мен се падна честта да представя кандидатурата на г-жа Дюкенджиева. Това е крачка към целта на БСП – изборът ни за смяна на модела, този при който вие се самопроизвеждате, със смяна на ЦИК и политиците в тази зала и на кметовете, което предстои. Вие, г-н Цветанов, сте обладан от това, което се случва при нас, силно се надявам, че и при вас ще има такъв дебат. При нас изборите стават с дебат, и ние заставаме зад решенията си. Нашата цел е извънредни парламентарни избори и тогава ще се върнем в зала“, закани се Стойнев.

Валентин Касабов  определи изказването на колегата си като „моноспектакъл на левицата“.

„Те говорят за морал, вижте ги, не работят, в гората ли са, в землянките ли са, но като дойде време за заплати, стават много морални. А 2/3 от заплатите прибирате ли ги, а какво ще кажете на пенсионерите, синини ви излязоха да се биете в гърдите. Смяна на модела – автоматите и да възкресим Сталин или Ленин. Предайте на партизаните, че мандрите свършиха“, разлюти се заместник-председателят на НФСБ.

На репликата Драгомир Стойнев изрази недоумение, че цялата зала се занимава с БСП.

„Ще ви поканим на нашия конгрес, защото повечето сте бивши членове. Г-н Цветанов, как припознахте наш представител в ЦИК – използвахте ли го или нямахте друг? „Обединени патриоти“ защо стоите тук, за да създавате хаос и с пенсиите? Докато не се обсъжда дневния ред на обществото, БСП няма място в залата“, заяви социалистът.

В отговор председателят на ПГ на ГЕРБ поясни, че за неговата партия е важна приемствеността в работата на институциите.

„За нас е важна и приемствеността, ние повтаряме мандата на 4-ма свои представители в ЦИК, а вие само  на един. За вътрешно-политическия си избор приложихте ли всички тези неща, които поискахте, машинно гласуване, списък на гласувалите и т.н. Вие манипулирате там, по оценка на наблюдатели. Вие се затваряте там и за председателя на ПЕС“, припомни Цветанов.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети