Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът затваря на 14 септември, избори на 2 в 1 на 14 ноември?

Политика

Парламентът затваря на 14 септември, избори на 2 в 1 на 14 ноември?

Парламентът затваря на 14 септември, избори на 2 в 1 на 14 ноември? - Tribune.bg
Снимка:

Надделяват аргументите за разяснителната кампания на ЦИК и сроковете от Изборния кодекс, твърди „Труд“, позовавайки се на свои източници

Предсрочните парламентарни избори да бъдат на 14 ноември, когато е насрочен първият тур за президентските избори. Това е датата, която снощи е обединила мнения на „Дондуков” 2, твърди “Труд”. Вчера сутринта Радев обяви, че разпуска парламента „до дни”.

„Президентът Румен Радев трябва да разпусне 46-ото Народно събрани не по-късно от идната седмица и то до 16, максимум до 17 септември, за да може предсрочните парламентарни избори да съвпаднат с датата от първия тур на президентските на 14 ноември”, обяснява бившият конституционен съдия, който е ръководител на катедрата по Конституционноправни науки в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” – проф. Пламен Киров.

Той припомни, че според чл. 64, ал. 3 „избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното”.

„На консултациите, които бяха проведени с ЦИК в президентството, останах с впечатлението, че президентът се колебае между двете дати - 14 и 21 ноември”, заявява Емил Войнов, зам.-председател на ЦИК.

ЦИК вече на няколко пъти обявиха, че предпочитаната дата е 14 ноември. Разяснителната кампания за изборите 2 в 1 за 14 ноември ще бъде по-дълга и хората ще могат да разберат спокойно как ще гласуват.

Ако предсрочните парламентарни избори трябва да се проведат на 14 ноември, то президентът Румен Радев трябва да разпусне парламента на 14 септември или буквално ден-два след тази дата, посочиха от своя страна юристи от парламентарните партии.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати