Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Пеканов: Кабинетът „Петков“ опитал да пренасочи проекта за МВР от Плана - ЕК го счел за недопустимо

Политика

Пеканов: Кабинетът „Петков“ опитал да пренасочи проекта за МВР от Плана - ЕК го счел за недопустимо

Пеканов: Кабинетът Петков опитал да пренасочи проекта за МВР от Плана - ЕК го счел за недопустимо - Tribune.bg
Снимка:

Вицепремиерът потвърди, че целта е до края на месеца да бъде пуснато първото искане за отпускане на средства от Брюксел

„В края на месеца пускаме първото искане за плащане по Плана за възстановяване“, това зави вицепремиерът Атанас Пеканов.

„Като констатирахме и миналата седмицата в изпълнение са 21 от 22 проекта. Редовното правителство не е изпълнило проект за ТЕТРА системи в МВР“, припомни той.

Той разкри и опит на правителството на Петков да пренасочи проекта, което според законодателството в ЕК е недопустимо.

„В последното си заседание, те го възлагат на „Информационно обслужване”, което ЕК счита, че е недопустимо“, зави Пеканов.

Служебният вицепремиер припомни, че самият той е премахнал този проект, защото е бил труден за изпълнение и не го е включил в Плана за възстановяване, но в последствие е бил поставен там от кабинета на Кирил Петков. Пеканов дори разговарял с Бойко Рашков и му обяснил, че механизмите са трудни за изпълнение. Самият Рашков се съгласил да не бъде включван.

„Без значение от предисторията, отговорното поведение изисква важните ангажименти, които сме поели пред европейските институции, да бъдат уважавани“, заяви вицепремиерът.

„България ще придвижи първото искане за плащане по Плана за възстановяване в края на този месец“, категоричен беше Пеканов.

По думите му целта е средствата да дойдат тази есен, защото са заложени в актуализацията на бюджета направена през юни. Той увери, че и МВР ще работи усърдно обществената поръчка да доведе до избирането на изпълнител, като това ще стане при спазване на всички европейски процедури.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев поясни, че се касае за проект на модернизация на комуникационна система в МВР.

„Но за нас трябваше да осигури надеждна и сигурна комуникация между системата на МВР и системата на Министерството на отбраната. Така планираната система по техническо естество обаче не отговаря на съвременните характеристики. Това е остаряла технология, която можеше да бъде избегната да бъде включена в Плана за възстановяване“, коментира от своя страна той.

Проектът за МВР е на стойност 124 млн.лева.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети