Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Пеканов: Няма причини, които да ни спрат по пътя към Еврозоната

Политика

Пеканов: Няма причини, които да ни спрат по пътя към Еврозоната

Пеканов: Няма причини, които да ни спрат по пътя към Еврозоната - Tribune.bg
Снимка:

„Няма обективни причини, които да ни спрат по пътя към Еврозоната. През следващите седмици очакваме и следващия транш от средства по Плана за възстановяване“, заяви пред Нова телевизияслужебният вицепремиер и министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той допълни, че колегите му от Министерство на финансите работят по изготвянето на следващия бюджет на държавата. Той ще бъде предложен на парламента през следващите седмици. В него се залага базова основа, която депутатите могат да променят. Те обаче могат трябва да правят промени въз основа на добри решения, а не на предизборни обещания.

Ипотеките в еврозоната стигнаха до най-високото си ниво от 7 години насам

По думите му повишаването на пенсиите и на минималната работна заплата са решения, по които се работи от финансовото министерство.

„Проектобюджетът, процедурата е такава, че се предлага в края на октомври или началото на ноември, з ада има достатъчно време да се направят промени. Много е важно да бъде приет бюджет за следващата година”.

Икономисти: Инфлационният данък вече не е в полза на бюджета

Той подчерта, че тази година е била много различна и не може да влезем в 2023 година със стария бюджет. „Икономическата обстановка е по-различна. Трябва да се реагира адекватно”.

На въпрос по-рестриктивен ли ще е бюджетът вицепремиерът коментира: „Знаете, че в цяла Европа и в цял свят започва да се говори за по-строга както парична, така и фискална политика. отчасти за успокояване на инфлацията се налагат някои рестриктивни стъпки. Такава е реалността и трябва да я признаем”.   

Хърватия: Приемането на еврото има значителни предимства

Според него инфлационният критерий няма да спре страната ни по пътя към Еврозоната. „Има и дерогация  - фискалните правила имат някаква гъвкавост, тъй като сме в процес на икономическо възстановяване”, подчерта той. И допълни: „Не смятам, че трябва да има обратен завой от Еврозоната. Мисля, че партиите, които смятат, че България не трябва да влезе в нея са малцинство. Реално последните два редовни кабинета направиха стъпките това да се случи”, категоричен беше вицепремиерът.

„Датата 1 януари 2024 за злизане в Еврозоната е напълно възможна“, посочи Пеканов.  

По думите му и последната пречка, за да получим следващия транш от средства по Плана за възстановяване е преодоляна. „В идните седмици парите ще дойдат. Това са 2,7 милиарда лева“.  


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати