Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Николай Василев: По бюджета ще познаем следващото правителство

Политика

Николай Василев: По бюджета ще познаем следващото правителство

Николай Василев: По бюджета ще познаем следващото правителство - Tribune.bg
Снимка:

По бюджета ще познаем следващото правителство, коментира пред БНТ бившият икономически министър Николай Василев. По думите му парите в държавата не са свършили съвсем.

„Имахме години с излишъци, но това приключи преди доста време. Смятам, че когато държавата харчи много, тя прахосва тези пари и не се мисли занапред", предупреди Василев. Той напомни, че преди 25 години държавата също е била в голяма криза и тогава заплатите са се измервали с по няколко долара.

„Скоро средната заплата ще достигне 1000 евро. Безработицата клони към нула. Това изобщо не е огромна рецесия и депресия”, смята бившият икономически министър. Според него, ако няма редовни правителства, може да стане много по-голяма криза.

„Аз съм убеден, че държавата е по-добре да се управлява без дефицити и дългове, когато няма нужда за това”, изтъкна Василев. Той определи последните години като фискално безотговорни и апелира това да се спре. Според бившият министър данъчната политика не трябва да се променя.

„Безвремието, в което беше държавата година и половина, забави приемането на Плана за възстановяване с около година. Прогнозата ми е, че големи проекти до края на тази година няма да се осъществят, а ще „запълваме дупки”, уточни икономистът. Той подчерта, че по-голямата част от българите смятат, че е по-добре да има някакво редовно правителство, отколкото никакво.

„Поредица служебни правителства не могат да управляват сериозно държавата”, отбеляза Василев.

За шансовете за ново правителство той коментира, че нямат никакво значение нещата, които след 5 години няма да имат значение.

„Смятам, че би имало успешно правителство и с първи, и с втория мандат. Партиите трябва да знаят, че техният електорат няма да ги изрита, ако влязат в коалиция, но е по-зле да не влязат в никаква коалиция”, уточни Василев. Той си обяснява представянето на ИТН на вота с това, че партията не е успяла достатъчно добре да обясни защо напусна предното правителство.

„Според мен го напуснаха, защото не беше достатъчно добро“, посочи Василев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети