Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков: Първо беше: „Леле, те се съюзяват“, после видяхме море от хора и настроението беше друго

Политика

Петков: Първо беше: „Леле, те се съюзяват“, после видяхме море от хора и настроението беше друго

Петков: Първо беше: Леле, те се съюзяват, после видяхме море от хора и настроението беше друго - Tribune.bg

„Аз не мисля, че можем да говорим за провал изобщо. Това е продължението на една промяна, която започна още миналата година и тя е много трудна“.

Това заяви пред „Панорама“ по БНТ премиерът Кирил Петков.

Той се оплака, че не са му стигнали достатъчно гласове да е независим от задкулисието. Сега се опитвали, и мислел, че ще успеят, да изчистят задкулисието от управляващата коалиция.

Петков смята, че „няма никой в парламента, който да не харесва Никола Минчев“. Първо си казахме: „Леле, те всички сили се съюзяват срещу такава светла личност“. И после излязохме и видяхме море от хора. И връщайки се обратно в парламента, настроението беше друго“, спомни си вчерашните събития той.

Това го успокоило, че е в правилната посока и правилния път – дори да не е идеално.

Петков е оптимист, че още от ИТН ще ги подкрепят. Той успокои, че дори и да излязат протести срещу неговите протестиращи, „министър Рашков ще бъде там“ и ще са мирни.

„Нормалната държава е политиците, които хората наистина виждат. Знаехме кой е ДБ, знаехме кой е БСП, но не знаехме кой е зад ИТН“, твърди Кирил Петков.

Според собствената оценка на премиера, е напълно нормално да се бори за всеки депутат, за да остане на власт.

„Още първия ден казах: ще разчитам на 12 независими. Каквото казах, това и правя. Първите пет смели българи го направиха, днес и шестият го направи. Нищо общо с купуване на гласове“, обясни той.

Петков даже леко се обидил от думичката „пазаруване“, защото никой не му поискал пари.

Той се позова на „площада“ и „народа“, който преди 2 години защитил Румен Радев, но сега не иска ДПС и задкулисието. Сега Радев трябвало да застане зад тези хора.

Според премиера президента или някой го подвежда, или му трябва време да осъзнае.

„Слави Трифонов дори не знам дали да го нарека музикант. Някои музиканти ми направиха забележка да не го наричам певец. Президентът, ако иска да е от правилната страна на историята, да се върне при народа“, предупреди Петков.

ДБ плашат Радев, че му търсят отговорност. Съучаствал в опит за сваляне на правителството

„Няма мръсно бельо. Има само факти за задкулисието“, заяви премиерът и се впусна в ретроспекция на шестте си месеца и „скарванията“ си с ИТН. Петков призна, че с Трифонов спрял да си говори заради Каримански и БНБ.

Стоял премиер само заради „отговорността“, която изпитвал – не може да изостави страната в тази криза и насред война.

Петков реши да обясни и какво е разликата между инсинуация и реалност – инсинуацията не „залепвала“. Той обаче стоял с чиста съвест.

„С кола го Гърция се ходи с 4 часа? Да, ако само това ще правиш този ден. Ама като работиш 20 часа“, оправда той вдигането на самолет с 150 места до съседна Гърция. И отново се оплака, че работи събота и неделя, непрекъснато и не му остава време за пиар какво е постигнал.

Той подчерта, че си имал голямо уважение с Корнелия Нинова и Христо Иванов, но не му били семейство – което значело, че не се е обградил с близки, които да вземат решения.

Петков се зарече, че няма да вземе решение за РС Македония без парламента и това щял да каже другата седмица в Брюксел. Темата с ветото била повдигана, за да го разсеят от борбата със задкулисието.

„Френското предложение даже не съм го чел, реших да иде директно в парламента“, заяви той. После издекламира какво гласи.

Кирил Петков заяви в „Панорама“, че много харесва либералите в ЕС, където е и Еманюел Макрон, но трябвало да има поне „минимален стандарт“ – т.е ДПС поне временно да бъдат сложени настрани и „замразени“.

„Защото това, което видяхме с ГЕРБ и ЕНП – огромна корупция на локално ниво, но се затварят очите в Брюксел“, разтълкува той.

„Няма да ида на обяд с европейските либерали“, закани се българският премиер.

„За тези 6 месеца всичко се покачи. Храните повечето са внос. Това са пълни глупости, ако мога да кажа. Борисов казва: хлябът при мен беше 1 лев, сега е 3. Защото тези стоки, те не се произвеждат в България!“, заяви премиерът, което технически не е вярно, защото масовият хляб е точно родно производство. Освен това инфлацията у нас не е съизмерима с европейската.

Евростат: Инфлацията в България е с почти 5% повече от Евросъюза

Петков подчерта, че е инвестирал 4 млрд. за да намали цената на тока и да свали инфлацията. Икономиката и БВП пък пораснало с 4%, като и износът, подчерта той, без да уточнява, че това се дължи главно на износ на оръжия за (НЕ)Украйна.

Петков е спокоен, че е успял да запази сметките и покупателната способност на българите.

Инфлацията дърпа нагоре: Годишната за май е над 15%

Ние се справихме за тази криза много добре! И който се опитва се опитва да вини нас, въпреки че цялата инфлация дойде отвънка, това е един популизъм на дребно“, вярва българският министър-председател.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати