Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петкова: Има опит да се извлекат политически дивиденти от темата за студения резерв

Политика

Петкова: Има опит да се извлекат политически дивиденти от темата за студения резерв

Петкова: Има опит да се извлекат политически дивиденти от темата за студения резерв - Tribune.bg
Снимка:

„Опитват се да изведат политически дивиденти от темата за студения резерв – никакви договори не прекратяваме, те изтичат на 31 юли.“ Това обясни пред БТВ енергийният министър Теменужка Петкова.

Енергийният министър уточни, че всяка държава-членка на ЕС е длъжна да има енергиен резерв. Така се подсигурява стабилност и баланс в електроенергийната система на държавата.

По думите ѝ нейния ангажимент е да определи коефициента на надеждност на енергийната система, а по предложение електроенергийния оператор се определя размерът на студения резерв. След което се провеждат търгове.

„Цената е регулирана, тя се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране. След провеждането на търговете, при него се явяват различни производители на електрическа енергия. Те трябва да са базови мощности, които да гарантират сигурността на системата, като производителите могат да бъдат както от България, така и от чужбина. Към настоящия момент тези компании са осем“, уточни Петкова.

На въпрос защо държавният ТЕЦ „Марица изток 2“, който е пред фалит, се отказва да осигурява въпросния студен резерв, Петкова отговори, че това се случило през месец март 2018 г. заради технически проблеми. Тя отхвърли твърденията, че това се случило, за да може „ТЕЦ Варна“ да изпълнява тези функции.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

Иван ИВАНОВ,26 годинки ,въртял манивелата наАЕЦ-Козлодуй почти без пари,ЕНЕРГЕТИК А дамата,незнайно защо еМИНИСТЪР на енергетиката, би ли обяснила, как "държава-членка на ЕС "ПОДАРЯВА ТЕЦ-ове на ХИДРОИНЖЕНЕРИ ?!!!
22.07.2020 20:52 / Отговор
Robtcloxy Възстановяване на повърхността на ваните
26.09.2020 17:29 / Отговор
Robtcloxy Обновяване на вани
27.09.2020 11:23 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати