Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петя Аврамова: АПИ е спряла едномесечните винетки в изпълнение на закона

Политика

Петя Аврамова: АПИ е спряла едномесечните винетки в изпълнение на закона

Петя Аврамова: АПИ е спряла едномесечните винетки в изпълнение на закона - Tribune.bg
Снимка:

Неудобството за превозвачите ще е за седмица

Министърът на регионалното развитие и благоустройството запозна депутатите с причините, поради които Агенция „Пътна инфраструктура“/АПИ/ е спряла продажбата на едномесечни винетки. Това стана по искане на депутата от БСП Георги Свиленски, който обвини управляващите, че създават хаос с въвеждането на ТОЛ системата. По думите му в момента се продават само дневни и седмични винетки и „превозвачите се чудят какво да правят“.

В отговор министър Аврамова съобщи, че АПИ, изпълнявайки закона, е спряла продажбата на винетки с едномесечно действие поради отлагането на въвеждането на ТОЛ системата за товарни автомобили над 3.5 тона след постигнат консенсус с представители на превозваческия бранш.

„Моето желание и моята молба към всички вас, уважаеми народни представители, е да не създаваме излишно напрежение за една седмица, в която превозваческият бранш е информиран и знае, че по негово искане отлагаме старта на ТОЛ системата. Така че има един период от една седмица, в който ще се купуват седмични винетки. В същото време тези, които са закупили месечни винетки с отложен старт, няма да имат проблем. Те ще могат да използват тези месечни винетки“, увери Аврамова.

Промяната на закона ще бъде гледана днес на второ четене в парламентарната комисия по регионална политика и до края на седмицата парламентът ще има възможност да приеме закона на второ четене.

„Моите очаквания са до 23-ти, вторник, този закон да бъде придвижен до Държавен вестник и всъщност на 23-ти да бъде обнародван. Имаме добър диалог с бранша, има вече проведени два консултативни съвета, имаме постигнат консенсус, отлагаме ТОЛ системата, за да направим тестове в реално време, така че и браншът да има възможност да направи своите разчети затова колко средства са му необходими, за да финансира пътуването по републиканската пътна мрежа, както и министерството и АПИ да могат да направят своите разчети във връзка с необходимостта от средства за извършване на ремонти и за строеж на нови пътища“, подчерта в изказването си пред народните представители регионалният министър. В заключение министър Петя Аврамова благодари на всички, които полагат усилия, да бъде приета промяната в закона и на всички, които подкрепят идеята за въвеждането на ТОЛ системата като справедлив начин на таксуване на превозните средства при преминаване по републиканската пътна мрежа.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп