Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петя Аврамова: АПИ е спряла едномесечните винетки в изпълнение на закона

Политика

Петя Аврамова: АПИ е спряла едномесечните винетки в изпълнение на закона

Снимка:

Неудобството за превозвачите ще е за седмица

Министърът на регионалното развитие и благоустройството запозна депутатите с причините, поради които Агенция „Пътна инфраструктура“/АПИ/ е спряла продажбата на едномесечни винетки. Това стана по искане на депутата от БСП Георги Свиленски, който обвини управляващите, че създават хаос с въвеждането на ТОЛ системата. По думите му в момента се продават само дневни и седмични винетки и „превозвачите се чудят какво да правят“.

В отговор министър Аврамова съобщи, че АПИ, изпълнявайки закона, е спряла продажбата на винетки с едномесечно действие поради отлагането на въвеждането на ТОЛ системата за товарни автомобили над 3.5 тона след постигнат консенсус с представители на превозваческия бранш.

„Моето желание и моята молба към всички вас, уважаеми народни представители, е да не създаваме излишно напрежение за една седмица, в която превозваческият бранш е информиран и знае, че по негово искане отлагаме старта на ТОЛ системата. Така че има един период от една седмица, в който ще се купуват седмични винетки. В същото време тези, които са закупили месечни винетки с отложен старт, няма да имат проблем. Те ще могат да използват тези месечни винетки“, увери Аврамова.

Промяната на закона ще бъде гледана днес на второ четене в парламентарната комисия по регионална политика и до края на седмицата парламентът ще има възможност да приеме закона на второ четене.

„Моите очаквания са до 23-ти, вторник, този закон да бъде придвижен до Държавен вестник и всъщност на 23-ти да бъде обнародван. Имаме добър диалог с бранша, има вече проведени два консултативни съвета, имаме постигнат консенсус, отлагаме ТОЛ системата, за да направим тестове в реално време, така че и браншът да има възможност да направи своите разчети затова колко средства са му необходими, за да финансира пътуването по републиканската пътна мрежа, както и министерството и АПИ да могат да направят своите разчети във връзка с необходимостта от средства за извършване на ремонти и за строеж на нови пътища“, подчерта в изказването си пред народните представители регионалният министър. В заключение министър Петя Аврамова благодари на всички, които полагат усилия, да бъде приета промяната в закона и на всички, които подкрепят идеята за въвеждането на ТОЛ системата като справедлив начин на таксуване на превозните средства при преминаване по републиканската пътна мрежа.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още