Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Плевнелиев: Изборите не са Левски-ЦСКА или ГЕРБ-БСП, а демократи срещу националпопулисти

Политика

Плевнелиев: Изборите не са Левски-ЦСКА или ГЕРБ-БСП, а демократи срещу националпопулисти

Плевнелиев: Изборите не са Левски-ЦСКА или ГЕРБ-БСП, а демократи срещу националпопулисти - Tribune.bg
Снимка:

Чакат ни решителни европейски избори, предупредиха участниците в конференцията „Заплаха от намеса. Европейски избори 2019“. Според Росен Плевнелиев те ще трасират бъдещето и ролята на ЕС.

„ЕС е единствената алтернатива за политики на принципи, а не геополитически интереси. Предстоящите избори не са между Левски и ЦСКА, между БСП и ГЕРБ, а на демократи срещу националпопулисти. В отбора на националпопулистите играе и президентът Радев. Изказванията му заедно с Корнелия Нинова съвпадат с тези на Движението „Пет звезди“ в Италия. Какво реши в Рим Движението „Пет звезди“? Те от 5 години управляват, къде е днес Италия след 20 г. управление на популисти като Берлускони, човекът, който съсипа Италия“, попита бившият ни държавен глава.

Той припомни за ред изборни манипулации, които се случват по света при избора на американския президент, в кампанията за Брекзит, когато данни на депутати от Бундестага бяха откраднати.

Плевнелиев е категоричен, че това са сериозни опити за измама, за нерегламентирана битка, целяща подмяна на вота на хората. Той изтъкна два случая на изборни манипулации, с които се е сблъскал по време на президентския си мандат у нас.

„В единия случай аферата се казва „Костинброд“, противоконституционно действие на журналисти и политици в деня на размисъл, когато цяла България се събуди с измислици за потенциална замяна на изборни бюлетини със съдействието на главната опозиционна сила без институционални доказателства, че това е така. Целта беше да се извърши изборна манипулация като откраднатият вот бе между 5 и 10%. Втората манипулация бе кибератака от групата „Фенси беар“, част от руското военно разузнаване, с цел да се всее съмнение в деня на избори през 2015 г.“, допълни Плевнелиев.

Според него през 2015 г., при провеждането на местни избори и референдум, Русия се е опитала да повлияе на резултатите от референдума за електронното гласуване. По думите на Плевнелиев от 2 млн. българи в чужбина никой не е припознал руското общество като модел, като върховенство на закона и тези 2 млн. наши сънародници могат да участват в изборния процес у нас.

„Станахме свидетели на гигантска кибератака. Никой не пожела на общата пресконференция да излезе и да посочи фактите, които видяха в докладите на българските служби“, коментира бившият ни държавен глава.

Според него ЕС е в същата ситуация днес. Той я определя като ситуация „сандвич“, защото от една страна е президентът на Русия Путин, а от другата – на САЩ, Тръмп. „Никога не съм предполагал, че президентът на САЩ няма да вярва в Европейския проект и ще го поставя под съмнение във всяко свое изказване“, подчерта Росен Плевнелиев. Според него не е случайно, че съветникът на Тръмп Стив Банан е в Европа.

„Това се прави от САЩ - държавата, в която сме се кръстили толкова години. Ролята ѝ днес се поставя под въпрос. Америка не е само Тръмп и ние се надяваме там да разбират ролята на ЕС“, надява той.

Плевнелиев анализира и поведението на президента Путин, който е насочил своята пропаганда към Европа, защото „гледа на ЕС като на удобен опонент“.

„За съжаление в ЕС регистрираме, а не решаваме кризите. И президентът на Русия упражнява своята сила за сметка на отслабения ЕС. Всички популистки формации в ЕС днес са свързани с усилията на Русия да дестабилизира ЕС. ЕС все още е уникален проект, който може да има тежест в определени посоки“, вярва Плевнелиев.

Заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк се съгласи с обрисуваното. Според него под заплаха на предстоящите избори е идентичността на държавите-членки и на други общества извън Европейския съюз, но част от това пространство.

„Днес по ред причини от вътрешно естество и в значителна степен в резултат на външно влияние наблюдаваме тенденция, в която националпопулистки движения обхващат континента. Извеждат се аргументи, че националният интерес противоречи на общия европейски интерес. От този хиперболизиран национален интерес се създава, например, непримиримост към другостта и се извеждат аргументи за нелегитимност на интеграционните процеси в Европейското пространство и нелегитимност на европейските институции“, подчерта Щерк.

По думите му в ЕС са идентифицирани източниците на заплаха, която продуцира невярна информация чрез модерните технологии и социалните мрежи.

„Предстоящите избори за ЕП ще са критичен тест доколко обществата имат имунитет да устоят на предизвикателството, насочено към ерозия на демократичната идентичност на нашите общества. Очевидно България няма да е изключение, а ще е обект на засилено въздействие по време на кампанията и изборния процес. Българските институции си дават сметка за предизвикателствата и участват в действията на европейско ниво“, изтъкна заместник-министърът на външните работи.

Той припомни, че Европейският парламент е приел специална стратегия за европейските избори и България участва в прилагането на стратегията.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети