Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Плевнелиев за вчерашния КСНС: Това беше ПР акция на Радев

Политика

Плевнелиев за вчерашния КСНС: Това беше ПР акция на Радев

Плевнелиев за вчерашния КСНС: Това беше ПР акция на Радев - Tribune.bg

Свидетели сме на една жестока партизанска битка, при която президентът не търси и не иска консенсус, смята Плевнелиев

Президентът (2012 – 2017г.) Росен Плевнелиев направи коментар на вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност/КСНС/, като го определи за ПР акция на държавния глава Румен Радев. Според Плевнелиев сме свидетели на „една жестока партизанска битка, при която президентът не търси и не иска консенсус“.

Плевнелиев участва в откриването на конференцията на тема „Заплахата от външна намеса за изборите за Европейски парламент 2019“.

„Няма съмнение, за никой вече в България, че президентът Радев действа като популист и като лидер на опозицията. Той отказа пред целия български народ да играе ролята на обединител на нацията – публично и в прав текст. Той не иска да играе и основната конституционна роля на президентската институция – да бъде балансьор между различните политически институции и държавни институции в България. Той счита себе си за различен, той сочи към всички други и казва – те са корумпирани, те са елитът на България, с който аз нямам нищо общо, те съсипаха нещата, а аз ще ви оправя“, коментира Плевнелиев.

Той сподели, че за него не е тайна обстоятелството, че президентът Радев цели да вземе властта в България и ако това се случи, тогава ще сме свидетели на един пропилян президентски мандат.
„За мен е повече от ясно също така, че вчера ние се нагледахме на една пропагандна акция от най-висока степен на президента Радев, лишена от всякаква конституционална култура и съдържание. Той гледа себе си и се прожектира пред българския народ, за да търси рейтинг и власт като различен човек“, посочи Плевнелиев. За него темата за КСНС е правилна.

„Темата е актуална. Тя е важна за българския народ, но държавният глава пред очите на българския народ прегази многократно Конституцията, включително и вчера. Самите правила на КСНС казват, че материалите трябва да се дадат 7 дни по-рано. Той не го направи нарочно, от пропагандна цел. Второ, държавният глава трябва да свиква КСНС на три месеца, той не го беше свиквал в продължение на една година. Държавният глава не може да намери и не иска да търси други теми от взаимен интерес, така че да се постигне консенсус, а той търси конфронтацията, за да покаже себе си като алтернатива. На популисти сме се нагледали“, обобщи ситуацията Плевнелиев.

Той коментира и „Апартаменг гейт“. „Това е тема, по която българският народ е особено чувствителен. Политици, които по време на мандата придобиват, но забележете, не само недвижима собственост. Искам и категорично, ако бях държавен глава бих апелирал пред КСНС да се разширят проверките, да се направи специална комисия с участието на компетентните органи, но нека да проверим всякакви активи, а не само имоти. Нека да проверим колко предприятия се изкупиха от политици, в колко банки политици имаха участие, в топлоцентрали, пристанища. Българският народ се дразни, когато това се прави селективно. За съжаление, президентът Радев стана пример вчера за селективно, бих казал, тясно егоистично и опозиционно отношение“, отбеляза Росен Плевнелиев. Той посъветва приемникът си да поиска широка платформа за мащабни проверки, които да засегнат не само управляващите, а и така любимата на президента Радев – БСП.

„Абсолютно съм съгласен с тезата на премиера Борисов, че трябва да погледнем към общинските съветници, защото там има много какво да се намери. Надявах се, наистина политическият елит на България и президентът Радев да допринесат за това, да седнат на масата и да кажат нещо по въпроса – искаме ли да преборим корупцията, и ако да, как. Най-ефективният начин да преборим корупцията е, когато има прозрачност в начина, по който се управляват държавните ресурси и пари, когато има прогнозируемост в действията на законодателната власт и когато има активно гражданско общество и свободно мнение, които не се страхуват да насочат прожекторите към проблемите“, подчерта той.

По думите му вчера българският народ е станал свидетел на подход на дълбоко противопоставяне, на чист популизъм, характерен от ден първи на идването на власт на президента Радев.

„Нека си припомним, съжалявам, че трябва да дам този пример, аз съм скромен човек, но вие знаете, че като държавен глава аз въведох правила за работата на КСНС и държах всички заедно да слезем долу пред медиите. Знаете, че всички слизахме долу, за да види българският народ своя политически елит, който да съобщи за проблемите, за трудностите. Днес сме свидетели на една жестока партизанска битка, при която президентът Радев не допуска и не търси консенсус. Единствената гледна точка е неговата гледна тока. Води битка за властта и за неговия рейтинг. За съжаление, хората не си дават сметка. Успехът на всеки български гражданин минава през работещи институции, а не през рейтинга на един или друг лидер“, категоричен е Росен Плевнелиев.

„Аз не съм съгласен с подхода на президента. Той не търси институционалното сътрудничество, не търси съгласие между различните политически партии, не играе ролята на обединител на нацията. Президентът търси конфронтация за неговия тясно егоистичен интерес, само той да се вживее в ролята на говорител на народа, представител на народа и само той оттук нататък да получава народната любов. За съжаление този популист президент, който имаме, води до сериозни щети за българските институции. От това страдат гражданите“, сигурен е Росен Плевнелиев.

Моника Гадажанова

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

КУР_ЗА_БКП-2_ГРЕБ и ЧУК АБЕ АНОНИМНИ ГЕРБАВИ ПОДЛОГИ ОТ ТОО НАСРАН ГЕРБАВ САЙТ..... САМО ВИЕ МУ ДАВАТЕ ТРИБУНА ТАЗИ КАРИКАТУРА ИРЛАНДСКАТА ПАСТИРКА
09.04.2019 18:28 / Отговор
Бай Кольо Консултативния съвет при Радев осигурява глътка въздух за БСП.Точно затова Радев отказа да чуе отчета на Гърневски за борбата с корупцията.Защото щеше да разбере,че в момента се разследват над 700 души от всички етажи на власта чак до местната власт и горските стопанства.Но това което най-много плаши БСП е,че разследванията ще се водят за целият период на прехода.Тогава обаче ще излязат на яве далаверите на незаконно забогателите партийни и комсомолски активисти,(като Банев-бивш комсомолски секретар) на БСП-БКП.Затова Радев има бойна задача от Нинова,да не допуска този доклад да излезе на открито.Със зъби и нокти се стремят към власта,за да спрат разследванията.
10.04.2019 08:54 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети