Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Под патронажа на Румен Радев: Бетон, арматура и багери на връх Рожен (СНИМКИ)

Политика

Под патронажа на Румен Радев: Бетон, арматура и багери на връх Рожен (СНИМКИ)

На връх Рожен тече трескава работа. Багери копаят, доставят се тонове арматура и се излива бетон. Всичко това се прави под патронажа на президентът Румен Радев, който е дал своята благословия, намерил е и средства от различни министерства, за да бъде вдигнат пилон.

Както Tribune.bg писа Фондация „Наследство в бъдещето“ събираше пари, за да издигне най-високото знаме в ЕС и то точно на връх Рожен. Общата сума, която беше необходима е близо 500 000 долара.

Министерства плащат стотици хиляди на НПО, ползващо името на Радев (СНИМКИ)
 

Тъй като подкрепа оказва Румен Радев, министрества и техни дружества се оказаха благодетели на „патриотичната“ инициатива. Всички държавни дружества получиха писма с „молба“ за финансова подкрепа, а хора от президенството се обаждаха, за да припомнят, че е важно да се плати. Така най-щедри се оказаха от БДЖ, същите които са във фалит и Европейската комисия отпуска милиони, за да ги възстанови.  

По всичко личи, че средствата са налице и изкопните работи са започнали. „Булевард България“ отчита, че майсторите са си „оставили ръцете“. Снимки на място показват разкопани поляни от багерите, каимони и изкопи, които „разкрасяват“ гледката. Изровената дупка е с размер от 1000 куб. м. - почти толкова дълбока, колкото целия замисъл на инициативата.

Патриотичният проект обаче изглежда не е напълно български, тъй като съораженията за него всъщност се оказват турски. Транспортната фирма съобщава, че вече превозва елементите за пилона именно от Турция.

И все пак към момента изглежда нищо не може да спре реализацията на проекта - дори и недоволството, което беше изразена от десетки потребители в социалните мрежи.  

Пилонът, който цели да постави рекорд за най-високия пилон със знаме в Европейския съюз, трябва да бъде открит по план на 13 юли с „мащабен спектакъл и шоу-заря“. А гвоздеят в програмата ще бъде естрадната певица Лили Иванова.

А дотогава багери и камиони, изпратени специално за сбъдването на тази патриотична мечта, ще продължат да кражат мястото в Родопите и да оставят следи, които ще са повече истински отколкото исторически.

Юристът Борислав Цеков коментира, че разкопаването и изливането на бетон на Роженските ливади в Родопите е спонсорирано от държавната ББР и тънещото в дългове БДЖ. Средствата са „намерени“ по време на служебното правителство на патрона на проекта Румен Радев.  

„Здравей, Сицилия! На Рожен всичко е спокойно. Изкопните работи вървят в срок, арматурата е доставена, пилонът идва от Турция, предстои бетониране. Не са забелязани "зелени" активисти да протестират, че се лее бетон в защитена природна местност. Още веднъж да благодарим на БДЖ, което въпреки загубите, които търпи ежегодно и вместо да си ремонтира вагоните, отдели от залъка си и спонсорира високопатриотичното дело“, написа още Цеков.

„Мога само да се моля природата бързо да се възстанови след тази „човешка намеса“. Утре тръгват към изкопа бетоновозите да наливат. Роженските поляни днес през обектива на Пенко Чешмеджиев. 380 кубика бетон, 24 тона арматура, 50 бетоновоза”, написа Мария Лалева и публикува стряскащи снимки на разкопания Роженски балкан.

Бившата пиарка на ПП Диана Дамянова също написа коментар по темата: „Аз пък да кажа, че изпитвам изключителна радост от 111 метровия пилон на който щял да се вее няколко декара байряк.

Защото, точно както ми се искаше, президентът Радев вече пое задълженията, които му се падат по конституция.

Скоро ще го „освободим“ и от досадните задължения по някакви си там служби и на добрият човек ще му остане основното - летем да вее байряка, зиме да държи новогодишно слово.“

Темата не подмина и депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев:

10 неща по-патриотични от пилон на Рожен:

Да дариш нови технологии и съвременна литература на читалище.

Да подкрепиш кризисен център за жени и деца, пострадали от насилие.

Да изпратиш на море изоставени деца от дом за деца без родителска грижа.

Да дариш от парите и времето си на дом за възрастни хора.

Да ремонтираш детски площадки за игра.

Да дадеш стипендии на млади хора, които искат, но не могат да си позволят да учат медицина.

Да вземеш на работа майка, избягала с децата си от война.

Да направиш ново спортно игрище.

Да дигитализираш музейна колекция и да създадеш към нея интересни, съвременни програми, въвличащи деца и възрастни. 

Да построиш и поддържаш чешми по любимите на туристите горски пътеки.

Мога да го продължа до безкрай този списък. Патриотизмът няма нужда от показност. Нямаме нужда българският флаг да се вее “най-високо в ЕС”. Имаме нужда процентът на функционално неграмотните българи да не е сред най-високите в ЕС. Да не сме с най-висок брой жертви на домашно насилие в ЕС. Да не сме държавата с най-висок процент застаряващи и най-малко млади медици в ЕС.

Най-високият флаг в ЕС няма да промени факта, че сме с най-ниски доходи в ЕС. И няма заради него “да се заговори за България с уважение и почит”, както, доколкото разбирам, се надяват организаторите. Уважението идва, когато помагаш на онези в беда; когато си държиш на думата и спазваш международните правила и договори; когато си добър съсед и не търпиш разбойници в двора си; когато не излагаш на риск общото; когато инвестираш умно и постоянно в собственото си развитие.

И понеже в заявката за пилона се разбира, че на организаторите им е важно да възраждат и опазват българските традиции, искам да напомня, че прекрасна българска традиция от Възраждането е била имотни хора с добро благосъстояние да пращат не само своите, но и чуждите деца да се изучат. Ако превърнете пилона в стипендии, това вече ще бъде патриотизъм, от истинския.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети