Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПП категорични: Не искат преговори с ГЕРБ, тази зима държат да са опозиция

Политика

ПП категорични: Не искат преговори с ГЕРБ, тази зима държат да са опозиция

ПП категорични: Не искат преговори с ГЕРБ, тази зима държат да са опозиция - Tribune.bg
Снимка:

„Промяната“ отхвърля предложението на ГЕРБ за евроатлантическо управление. След няколко дни тишина, от ПП дадоха пресконференция в БТА.

„Категорично беше взето решение, че ще бъдем опозиция. 500 000 гласуваха за нас да не влезем в „Коалиция на кражбата“, обявиха от ПП.

Асен Василев, подобно на Иван Костов преди години, не скри че е обиден, че българите не са ги поставили първи.

„Избирателите можеха да изберат дали искат управление като последните 8 месеца или да се върнат като при Борисов. Направихме много трудна и сложна коалиция на принципа, показахме, че трябва да има нов модел на управление“, обясни той.

„Миналият ноември избирателите казаха, че е възможно управление без ГЕРБ. Сега, за наше огромно съжаление, мнозинството избра „коалицията“, която свали кабинета. ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ имат пълно мнозинство. Тяхна отговорност е да дадат алтернатива на управлението“, вярва Асен Василев.

Предложението на Бойко Борисов беше парламентарните партии да спрат да чертаят разделителни линии и да опитат да се обединят около евроатлантически приоритети и финансово-икономически цели за излизане на страната от кризата.

Според Василев най-важното за България в момента е да има стабилно управление, но без тях.

„Ние ще сме конструктивна опозиция, няма да пречим на сформирането на кабинет“, обеща Асен Василев. По-късно уточни, че това не значи, че ще отсъстват от залата при гласуването на кабинет, а ще са „против“.

„Най-важно за българските избиратели е как ще минат тази зима. И това са политиките, ние ще наистина ще бъдем конструктивна опозиция“, обеща Кирил Петков. И изброи – първо Закон за КПКОНПИ и второ – орган за разследване на главния прокурор от съдия.

Сред другите „огромни приоритети“ на ПП, които няма да искат да изпълнят като част от управлението, са минималната заплата да стане 50% от средната, ръст на пенсиите от 20%, нова дефиниция за енергийна бедност и още няколко точки от програмата на БСП.

„Запазване на данъчната политика, много важно е да кажеме, няма да се увеличават никакви данъчни ставки“, обеща още Петков. Сред плановете им, освен огромните харчове, влиза и ограничаване на бюджетния дефицит до 3% и влизане в еврозоната и Шенген. След управлението на „промяната“, за 2023 г. се оформя значителен по размер дефицит от над 11 млрд. лв., което е 6,8% от БВП по данни на служебния финансов министър Росица Велкова. Това не включва новата порция щедри обещания на ПП.

„Ние ще бдим над всеки лев на българския данъкоплатец“, закани се лидерът на ПП.

Попитан за плановете на Румен Радев за закупуване на самолети „Грипен“, Кирил Петков даде да се разбере, че не одобрява своеволията на президента.

„Тук ясно трябва да се заяви, че този тип решения, които включват многомилиардни ползвания на обществени средства, трябва да се вземат, не е роля на служебния кабинет да взима такива важни решения в момента, в който вече се съставя новия парламент“, каза дословно Петков. Асен Василев намекна за липса на доверие към Вашингтон по отношение на самолетите. „Нито лев не трябва да се отпуска за F-16, преди да сме видели първите“, категоричен беше Василев.

Двамата отрекоха американски натиск да има правителство. „Дори и да има такъв, ние не се поддаваме на никакъв натиск“, каза Кирил Петков.

Той отхвърли слухове, че се канят да се слеят с ДБ, за да имат най-голямата група в парламента. А Асен Василев отказа да отговори съществуват ли планове за общо явяване с „Демократична България“, ако успеят да тласнат страната към четвърти предсрочни избори през 2023.

ПП коментираха и действията на служебния кабинет на президента.

„Има доста министри, чието поведение е странно. И ние ще имаме доста парламентарни въпроси към тях“, каза Василев и посочи поименно енергийният министър.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати