Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПП обявиха, че имат 109 гласа за кабинет, БСП и „Български възход“ изглежда не са съгласни (ОБОБЩЕНИЕ)

Политика

ПП обявиха, че имат 109 гласа за кабинет, БСП и „Български възход“ изглежда не са съгласни (ОБОБЩЕНИЕ)

ПП обявиха, че имат 109 гласа за кабинет, БСП и Български възход изглежда не са съгласни (ОБОБЩЕНИЕ) - Tribune.bg
Снимка:

Вторият мандат за съставяне на кабинет вече е в ръцете акад. Николай Денков, предложен от „Продължаваме промяната“ за министър-председател. Президентът Румен Радев връчи папката в първия работен ден от новата година.

Вярвам, че ще използвате времето на настоящата седмица, за да потърсите необходимата подкрепа от останалите политически сили. Така че в рамките на 7 дни да се върнете с изпълнен мандат и проектосъстав на МС“, заръча Радев.

От „промяната“ обясниха, че имат формулирани 4 национални цели, зад които стоят четирите формации – ПП, БСП, ДБ и „Български възход“.

Целите пред България според ПП: Реформа в КПКОНПИ и членове, избрани от НС, да кадруват в прокуратурата

Не изключиха обаче и ГЕРБ, и ДПС също да подкрепят приоритетите, а съответно и кабинета им.

ПП очакват подкрепа от ГЕРБ и ДПС за кабинет с втория мандат

Приемам от името на ПП този втори мандат с ясното съзнание, че задачата е изключително трудна. Много хора даже казват, че е невъзможна“, отвърна Денков.

След двучасови разговори с президента, акад. Денков се похвали на излизане пред медиите, че получава подкрепата на 109 депутати.

За момента имаме 109 народни представители, докато приемането на законите за изпълнение на тези задачи изискват мнозинство. Така че това е истинската дискусия, която предстои. Чувствам се удовлетворен, че разговорът с президента и екипа му беше съсредоточен върху тези задачи, които имаме да решаваме. Срещата не беше протоколна, а изключително добронамерена и конструктивна“, твърдеше Денков.

Час по-късно обаче и тази прогноза колко гласа са му „в кърпа вързани“ се сблъска с действителността.

Демократична България“, „БСП за България“ и „Български възход“ се отзоваха на поканата за разговор в Народното събрание, за да обсъдят декларацията с четирите основни национални приоритета на „промяната“.

Безрезервно съгласни на всичко обаче се оказаха само ДБ.

Ние сме стартирали обсъждане на документа, за да получим формално одобрение, за да можем да го подкрепим, но нашата нагласа е да подкрепим вашите усилия в цялост и този документ като конкретика“, обяви Христо Иванов, който щедро нахвали ПП за подхода и широкия формат във вторник. Декларацията на „промяната“ обаче виждали... едва сега.

Харалан Александров: ДБ е като ремарке, заклещено за таратайката на Промяната, която се е устремила към дерето

Ние окончателния документ го виждаме днес, не сме имали възможност да се произнесем по него, но сега виждаме, че всички приоритети съвпадат с нашите. Смятаме, че този документ е годна програмна основа за формирането на едно отговорно управление“, каза въпреки това той.

БСП, които също според ПП са изготвяли декларацията, не просто не са съгласни с това, но не я и припознават. Кристиан Вигенин каза, че България има нужда от редовно правителство и политическа стабилност, но социалистите разгледали подробно текста на декларацията, в която са залегнали приоритети, засягащи данъчни, бюджетни и външнополитически въпроси, които от левицата не могат да приемат.

БСП няма да подкрепи предложения проект на решение“, категоричен беше Вигенин, но иначе потвърди подкрепата на БСП за „търсене на диалог“.

От „Български възход“ също не бяха добре запознати с проекта на ПП. Александър Николов обяви, че основен приоритет на БВ е именно съставяне на редовен кабинет, но окончателно решение няма и в рамките на тази седмица от БВ ще дадат отговор дали подкрепят текста на декларацията, или не.

Така излезе, че политическата сметка на Николай Денков и „Продължаваме промяната“ към днешна дата не излиза – по нито една линия. За да управляват ПП се нуждаят от минимум 121 гласа. Според собствените си виждания имат 109. Категорично обещание обаче получиха само от ДБ, двете партии заедно имат едва 73 гласа. Не се знае как ще гласува „разлюбеният“ в БСП Явор Божанков, но по всяка вероятност той също ще подкрепи без условия „промяната“ и ДБ.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети