Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правителството поиска парламентът да гласува извънредно положение

Политика

Правителството поиска парламентът да гласува извънредно положение

Правителството поиска парламентът да гласува извънредно положение - Tribune.bg

Това ще позволи затваряне на училища и университети

Правителството предлага на Народното събрание да бъде гласувано обявяването на извънредно положение заради COVID-19.

Това стана ясно след извънредното заседание на МС и Националният оперативен щаб.

„Ние сме въвели едни мерки, които обаче не дават резултат поради неспазването на карантина. Днес ни избягаха 14 души. Това налага нови мерки“, обяви след срещата премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят предупреди, че все още дори сме далеч от пика на заболяването.

„Всичко, което казвам е по предложение на щаба от специалисти. Много е тънка границата, единствено и само дисциплината и мобилизацията на нацията може да ни помогне в тази ситуация. Спорът е един – колко твърди да са мерките. Финансовият министър е категоричен, че с този темп, 3 млрд. ще е загубата за икономиката …Бюджетите не се пълнят“, предупреди той.

Борисов иска още налагането на драстични глоби за нарушителите на карантината, които разболяват и други хора. Със законовата инициатива за това ще трябва да се заеме здравната комисия в парламента.

„Който не спазва карантината, например 5 хил. лв. глоба.  Един човек контактува с около 800 души. Той не знае, че е болен. Това не е чума, ебола, нито толкова страшно заболяване, но паниката е както никога досега. Надявам се това предложение да се подкрепи от всички парламентарни групи. Вижте какви са възможностите, пенсионирани доктори, санитари, студенти последен курс да се включат. Тези, които подкокоросват лекарите, да спрат“, предупреди Борисов.

Извънредното положение ще позволи затварянето на университети, училища и спортни зали. Както и използването на полиция и армия във въвеждането на карантината за хора, които я нарушават.

„Масово училища и университети да минат да дистанционно, където има възможност“, призова Борисов. От разменените реплики с министъра на образованието стана ясно, че вече се работи в тази посока.

Друга мярка ще е промяна на пропускателния режим на границата. Външно министерство ще наложи забрана за пътуване зад граница, а здравното – спешно подготвя списък със страни, където не трябва да се пътува.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети