Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правната комисия одобри въвеждане на изцяло машинен вот след местните избори

Политика

Правната комисия одобри въвеждане на изцяло машинен вот след местните избори

Правната комисия одобри въвеждане на изцяло машинен вот след местните избори - Tribune.bg
Снимка:

Комисията отхвърли социологическите проучвания в изборния ден

Правната комисия на Народното събрание прие на свое извънредно заседание предложението за въвеждане на изцяло машинното гласуване след местния вот през есента на 2019г.. Представителите на левицата демонстративно напуснаха заседанието.

С 8 гласа „за“ и 2 „ въздържал се“ депутатите подкрепиха предложението, че за европейските избори през месец май машинното гласуване ще се въведе най-малко в 3000 секции, а за местните избори – в най-малко 6 000 секции. 12 дни след насрочване на изборите ЦИК ще определи секциите и правилата за машинно гласуване. Машинно гласуване не се провежда в секции с избиратели под 300 души, в подвижни секции, в болници, на кораби и в секциите извън страната. След местния вот през 2019 г. всеки следващ вот ще е с машинно гласуване, решиха членовете на правната комисия.

С шест гласа „за“ и четири „въздържали се“ членовете на комисията подкрепиха и предложението на българите в чужбина, в лицето на Стефан Манов, за въвеждането на пътна карта за експериментално електронно дистанционно гласуване и реда на провеждането му, с идентификация въз основа на електронен подпис или други данни, съхранявани в информационните фондове за издаване на лични документи. От ДПС се обявиха категорично против това предложението.

„По-точният термин е дистанционно гласуване. Въпросът е за  сигурността на гласуването и защитеност от хакерски атаки и манипулации. Как ще се установи кой стои зад IP адреса и електронния подпис. Ако там стои координатор на ДПС в Истанбул, кой ще го установи? Не можем да установим кой стои зад компютъра. Ние от ДПС сме против, както го е направила и Германия, и ред други страни“, посочи депутатът Йордан Цонев.

Правната комисия отхвърли възможността за социологически проучвания в Изборния ден, както и предложението на Корнелия Нинова за създаване на специален регистър от ЦИК, който да даде възможност на избирателите да проверят дали са в избирателните списъци, както и дали са упражнили правото си на вот. Причината предложението на лидерката на БСП да бъде отхвърлено е тайната на вота и възможността в по-малките общини да бъде упражнен натиск върху избирателите.

„Вносителите на този текст ги няма, но ние искаме да го приемем текста и да им угодим“, отбеляза Данаил Кирилов. Емил Димитров- Ревизоро от ВМРО беше още по-категоричен.

„Ние трябва да имаме още една администрация за това нещо! Това е непосилно! Вносителят да каже как!“, настоя депутатът. Тъй като представителите на левицата напуснаха заседанието на правната комисия, колегите им решиха, че нямат аргументи да подкрепят тяхното предложение.

Автор: Моника Гаджанова

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети