Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правната комисия прие Бюджет 2024 в частта му за съдебната власт

Политика

Правната комисия прие Бюджет 2024 в частта му за съдебната власт

Правната комисия прие Бюджет 2024 в частта му за съдебната власт - Tribune.bg
Снимка:

Правната комисия прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2024 г. в частта му за съдебната власт. Той беше подкрепен от 10 народни представители, „против“ гласуваха шестима.

На заседанието присъстваха министърът на правосъдието Атанас Славов, представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев и представител на Министерството на финансите.

През септември ВСС одобри проект на бюджет на съдебната власт за 2024 г. от 1,353 млрд. лева, а финансовото ведомство предлага да е 1 221 324 900 лв., което е със 132 161 600 лв. по-малко.

Боян Магдалинчев отбеляза, че капиталовите разходи са намалени на малко над 27 млн. лв, докато ВСС е заложил в проекта си 111 765 100 млн. лв., предвидени за ремонти и подобряване на материалната база. Той напомни, че някои от проектите вече са в процес на изпълнение, текат обществени поръчки и има сключени договори. Магдалинчев представи списък с обекти, за които трябва да бъдат отпуснати средства.

Министърът на правосъдието отбеляза, че са увеличени разходите за персонал в Главна дирекция „Охрана“ и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, както и като цяло за персонал в съдебната власт. Той добави, че в проекта на бюджет са предвидени повече средства в сравнение с този за 2023 г. Увеличението е със 133,8 млн. лв., а основната част отива за заплати.

Гроздан Караджов от ИТН поиска комисията да гласува против бюджета, заради намаляването на капиталовите разходи и парите за ВСС с тенденция да се направи корекция.

Петър Петров от „Възраждане“ коментира, че предвидените капиталови разходи са крайно недостатъчни за ремонти на съдебни палати и други обекти.

Смиляна Кръстева от „БСП за България“ посочи, че бюджетът не създава условия за спокойна работа на безпристрастния и независим съд. Тя подкрепи изказванията на Караджов и Петров. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети