Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Преди избора на шеф на БНБ НС промени позицията си за кворум в зала

Политика

Преди избора на шеф на БНБ НС промени позицията си за кворум в зала

Преди избора на шеф на БНБ НС промени позицията си за кворум в зала - Tribune.bg
Снимка:

Изненадващо преди избора на управител на БНБ председателят на парламента Никола Минчев обяви, че връща практиката от 44-ото Народно събрание, отнасяща се до гласуване на законите и нужния кворум. Той заяви, че практиката за даден законопроект да са гласували 121 народни представители не работи.

„Опозицията трябва да ви е благодарна“, е бил коментарът на председателски съвет на народния представител Ива Митева от ИТН. От партията съзират опит да се попречи на техния кандидат Любомир Каримански да спечели поста на шеф на БНБ. Хората на Слави Трифонов в парламента, обаче, са категорични, че с връщане на правилата от 44-то НС е възможно опозицията да бламира гласуването по промените в Закона за съдебната власт, както и при актуализацията на бюджета.

„От началото на Народното събрание сме запазили парламентарната практика от 46-ото Народно събрание по отношение на необходими гласове - при всяко гласуване да има 121 участващи, което не е нормативно закрепено, не се изисква задължително“, коментира от трибуната председателят на парламента. Той констатира, че са се появили проблеми с тази практика и така оправда решението си.

„За да бъде едно предложение прието, трябва да са гласували повече от половината от последно регистрираните или съобразно последната проверка на кворума“, уточни Минчев.

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати