Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Премиерът Денков: Очаквам парламентът на Нидерландия да вдигне ветото на България за Шенген

Политика

Премиерът Денков: Очаквам парламентът на Нидерландия да вдигне ветото на България за Шенген

Премиерът Денков: Очаквам парламентът на Нидерландия да вдигне ветото на България за Шенген - Tribune.bg
Снимка:

Ако не беше бойкотиран парламентът, нямаше да има и отпор от Орбан

„Ветото на Нидерландия миналата година ни попречи да влезем в Шенген. Неговото премахване не дойде лесно. Доста работа беше свършена през последните месеци“. Това коментира премиерът Николай Денков в ефира на Нова телевизия.

Според министър-председателя причина за предупреждението от Унгария, че страната може да ни наложи вето за влизане в Шенген заради таксата за транзит на руски газ, идва, след като решението не е минало през българския парламент заради двете провалени заседания.

„Няколко пъти съм казвал на Виктор Орбан, че тази такса не е насочена спрямо Унгария. Вероятно има някакви подозрения. Може да се използва и като повод. Важно е да премахнем този повод и да знаем, че с Унгария не би трябвало да имаме проблеми за Шенген”, каза още той.

„Блокада пред банката в парламента не трябва да има. Няма как да защитаваш Конституцията, като използваш неконституционни методи. Това е абсолютно безобразие”, категоричен е премиерът.

Орбан вече обяви, че е разговарял с Бойко Борисов по темата с таксата за руския газ. „Няма лошо, че са говорили. Важното е накрая какво е решението. С Борисов не сме разговаряли по този повод”, добави Денков.

„Ако се премахне таксата за руски газ, изчезват проблемите с Унгария за приемането ни в Шенген”, смята Денков.

Очакванията на министър-председателя са, че парламентът на Нидерландия ще гласува „за” отпадане на ветото за България в Шенген.

"Държим на споразумението за правителството, аз много добре работя с Мария Габриел. За мен категорично Габриел трябва да бъде следващият министър-председател", убеден е Денков.

За Паметника на Съветската армия, той коментира, че думата варварство ще ползва за други ситуации, а не за махане на паметника.

"Демонтажът се извършва по начина, по който е монтиран, той е монтиран на части и трябва специален начин. Следват се технологичните правила, посочи премиерът. Законно е демонтирането, отбеляза още той. Това не е военен паметник по смисъла на закона, нито е паметник на културата и не подлежи на регулации. Доколкото разбрах липсва документ, в който се описва, че министърът на културата трябва да разреши след мнение на експертен съвет прехвърляне, очаквам утре Министерството на културата и областната управа на София да излязат с официално изявление по темата", подчерта Денков. Според него, мястото на паметника е в Музея на социалистическото изкуство.

По отношение на забраненото интервю на руския посланик Митрофанова по БНР, Денков каза, че не трябва да се месят посланици или политици какво ще се представя в едно радио или телевизия.

„От друга страна радиото и телевизията трябва да имат ясни правила какво е позволено и какво не“, посочи Денков. Крайно време е въпросът да се реши за интервютата, които се дават в БНР и БНТ. Има си стандарти за парите, които даваме и те трябва да са ясни, не трябва да има политически натиск, отбеляза още министър-председелят.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети