Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: гласуване по пощата, експериментално електронно, без мажоритарно

Политика

На първо четене: гласуване по пощата, експериментално електронно, без мажоритарно

На първо четене: гласуване по пощата, експериментално електронно, без мажоритарно - Tribune.bg
Снимка:

Приет беше проектът на ИТН

Проектът на ИТН за промени в Изборния кодекс бе приет на първо четене. Той бе одобрен с 210 гласа „за“ и един „ въздържал се“. Промените, които са предвидени в законопроекта на Ива Митева-Рупчева от ИТН и група народни представители предвижда експериментално електронно гласуване на предстоящите президентски избори, създаването на район „чужбина“, както и да се премахне лимитът от 35 секции в страна извън ЕС. Освен това ИТН е включил в законопроекта си смяна на ЦИК и намаляване на състава ѝ от 19 на 15 човека, задължава се ЦИК заедно с МВнР да организира гласуване по пощата извън страната, а освен това ЦИК следва да организира и видеозаснемане на броенето на бюлетините.

Депутатите обсъдиха общо шест законопроекта за промени в изборното законодателство. ГЕРБ - СДС предложиха въвеждане на мажоритарна система в два тура на парламентарни избори и избори за Велико народно събрание.

„Ние внесохме мажоритарния вот и българският народ трябва да знае кой бяга от отговорност и кой влиза в политиката, за да лъже“, предупреди депутатът от ПГ на ГЕРБ - СДС Цвета Караянчева.

В отговор Ива Митева от ИТН потвърди, че партията ѝ ще предложи законопроект за мажоритарната изборна система, но нямало да се поддаде на популизъм. От партията бяха категорични, че всичко зависи от „живота“ на този парламент.

4 години отсрочка: ИТН ще въвеждат мажоритарно гласуване, но най-рано през 2025 г.

„Ако има предсрочни избори, трябва да има нов Изборен кодекс и ние трябва сме готови за това. Ако няма, в този въвеждаме, че следващите ще бъдат мажоритарни и работим, докато живее този парламент, за да го направим“, уточни председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

В отговор депутатът от ГЕРБ - СДС Тома Биков се опита да изясни кога ще са следващите редовни парламентарни избори, за които ИТН обещава да се въведе мажоритарен вот.

„Ще ви припомня, че редовни парламентарни избори последно бяха през 2009 година, а следващите бяха 2021 г. До 2030-2040 г. дали ще има редовни парламентарни избори, за да въведете вашата мажоритарна система и оттогава ли ще карате на тая струна? Иначе ще се окаже, че сте лъгали“, предупреди Биков.

Предложенията на ГЕРБ - СДС не срещнаха подкрепа в пленарната зала, но от ГЕРБ подчертаха, че ще подкрепят всяко едно решение, заложено в тези 6 законопроекта, предложени за първо гласуване, като призоваха отговорността да носят „Има такъв народ“ и президентът, ако се стигне до служебно правителство.

Гласуването на отделните законопроекти бе прекъснато от поименна проверка. Поиска я Димитър Главчев от ГЕРБ, за да може лидерът на ИТН Слави Трифонов да се регистрира и да вземе участие в гласуването.

„Всичко се вижда! Нямаме дефекти зрителни!“, коментира и председателстващата заседанието Татяна Дончева, след като Слави Трифонов не се включи и в онлайн гласуването.

В отрицателен вот по повод законопроекта на ИТН Любен Дилов-син изтъкна, че партия ИТН прави всичко възможно да не се състави правителство и призова колегите си от партията на Слави Трифонов да го опровергаят, че се върви към предсрочни парламентарни избори. ПГ на ИТН запази мълчание, а парламентът прие срок от три дни за внасяне на предложения между първо и второ четене по законопроекта на партията за промени в Изборния кодекс.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети