Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Анастас Герджиков: Радев се прави, че няма нищо общо със служебното правителство, а после им дърпа ушите

Политика

Проф. Анастас Герджиков: Радев се прави, че няма нищо общо със служебното правителство, а после им дърпа ушите

Снимка:

„Основен проблем е политическата криза. Имаме вече три пъти избори, два пъти не успяхме да направим правителство. Това, че нямаме работещ парламент много ни ограничава. Президентът Радев е в шизофренна ситуация - прави се, че няма нищо общо със служебното правителство, а после им дърпа ушите. Аз съм готов на всякакво правителство, за да излезем от кризата. Не съм нерешителен човек, но не размахвам юмрук, а протягам ръка. В момента зеления сертификат излгежда като репресивна мярка, а ваксинирането става насила. 30% от хората са готови да си купят сертификат без да са се ваксинирали“. Това заяви пред „Нованюз“ кандидат-президентът, подкрепен от ГЕРБ-СДС, проф. Анастас Герджиков.

По думите му не се прави нищо за здравната криза, а 6 месеца са проспани.

Според него цените на електроенергията са проблем, защото от тях зависят цените на редица стоки и услуги. Той подкрепи предложението на Радев да се понижат временно емисиите. Но според него хаосът вече е създаден. "Проблемът е , че този хаос вече е създаден. Затова не става дума за това какви мерки да вземем, зада го предотвратим, а какви мерки трябва да се приложат за да излеем от хаоса", заяви той. Някой от нещата като мерки не могат да се направят, защото няма действащ парламент.  

„Българският президент трябва да може да наложи нашата гледна точка, да има малко по-твърда политика. Реалистичният срок за преминаване към зелена енергия е 20 години, а в средносрочен план не можем без ТЕЦ "Марица - Изток". Трябва да отложим затварянето й с 15-20 години, до 2040 г. Да се върнем към развиване на ядрената енергетика“, изрази мнение той.

Мнението му е, че сред мерките, които могат да се вземат сега са осигуряване на достатъчно електроенергия на пазара, ограничаване на износа, ако се налага, както и помощ за производителите, които трябва да плащат висока цена на битовия ток, а и подпомагане на социално слабите. Той смята, че те могат само да смекчат шока, истинският проблем е на европейско ниво. Там има недостиг на газ, там има увеличаваща се цена на еленергията. Г-н Радев се върна от Брюксел и каза, че е предложил едно такова решение, което според мен не е лошо - това е предложението за временно понижаване на емисиите. Той не е успял, никой не го е чул.

По думите му не се прави нищо за здравната криза, а 6 месеца са проспани. Проф. Герджиков смята, че битката с корупцията е наложителна и трябва да се наложи атмосфера на нетърпимост срещу нея.

Той подчерта, че не бива да се казва на България да не пречи на евроинтеграцията на РС Македония, а да приканват тях да спазват договорите за добросъдество.

Кандидат-президентът определи репликата на Румен Радев, че Борисов се е скрил под тогата му като „остроумна, но безвкусна". Той се надява след изборите България да бъде успокоена, обединена и изпълнена с надежди.  


Топ новини

виж още

Актуална тема