Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Близнашки: Президентът трябва да се избира от НС, за да няма случайни хора във властта

Политика

Проф. Близнашки: Президентът трябва да се избира от НС, за да няма случайни хора във властта

Проф. Близнашки: Президентът трябва да се избира от НС, за да няма случайни хора във властта - Tribune.bg
Снимка:

„Същността и идентичността на Конституцията няма да се променят, защото предложенията, които се правят досега, са свързани с укрепването на парламентарната демокрация. Няма идеи за президентска република”. Това заяви преподавателят по конституционно право и бивш служебен премиер проф. Георги Близнашки при гостуването си в сутрешния блок на Нова телевизия.

По думите му това, което направи премиерът е много силен политически ход, защото принуди всички, които по време на протестите повдигнаха темата за Велико народно събрание и нова Конституция да се определят кой за какво се бори.

Проф. Близнашки определи Конституцията на България като една от най-добрите в Централна и Източна Европа. „Създаде се обаче нова принципна политическа ситуация. Едно е да се иска оставката на правителството, съвсем друго е да се иска оставката на главния прокурор. Обвинител номер 1 трябва да служи на закона, а не да се съобразява с общественото мнение и настроения. От тази гледна точка, след като Градската организация на БСП прие резолюция срещу главния прокурор и тя беше приета от Националния съвет, няма друго решение освен да се мисли за Велико народно събрание”, коментира проф. Близнашки.

Ценното на инициативата на премиера е, че тайното ще стане явно, каза още той. Великото народно събрание няма мандатност, но, според Близнашки му трябва хоризонт от 3-4 месеца, за да си свърши работата.

БСП е ключът да се съберат нужните 2/ 3 от гласовете в парламента за свикване на Велико народно събрание. Поведението им обаче е необяснимо, тъй като те тръгнаха срещу Конституцията и трябва да го обсъдят в края на тази седмица на Национален съвет. Проф. Близнашки не изключи възможността да се получи вълна и част от социалистите да подкрепят идеята да се отиде към Велико народно събрание.

Според него е абсурдно президентът да призовава тълпите да атакуват легитимно избраното правителство. "Колкото пъти Радев си отвори устата, толкова пъти нарушва конституцията", каза още преподавателят. Служебният премиер през 2014 г предложи всички бъдещи конституционни законодатели да обсъдят и въпроса за промяна на начина на избиране на президента на Република България.

„Мисля, че преди 30 години направихме стратегическа грешка. Трябва да се премине към избиране на президента от Народното събрание, защото прекият избор даде възможност на  доста случайни хора да влязат във властта и да дават съвети”, каза още той. И допълни - „Трябва за президенти да се избират хора с голям политически опит, които няма да се противопоставят на ценностите и принципите на конституционната демокрация”.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (31)

Интригантът пак изпълзя. Хайде бе, та това е недемократично другарю комунист Близнашки. Хората искат мажоритарни избори, той иска партийно ГЕРБ- ДПС арски. Чугунената ти комунистическа глава, като тази на мафиота Тиквата, не можа ли да роди по- голяма тъпотия. Нали сме уж демократична държава, според ХАРТАТА за правата на човека- Всеки човек има право да участва в управлението на своята държава пряко...Или ти си като каскетът или главния толуп, инструмент в ръцете на Господа. Гънеш се като червейче, и се чудиш как още да лижеш и мажеш г@зовете на корумпетата. Като експерт на ДПС по конституционните въпроси няма да ти се получи. Вече има млади, модерни, кадърни и много образовани хора, които ще решават тези въпроси не по комунистическо- сталински методи. А любимият ти Боже, се чу от Карлуково, че щял да прави рестарт на вселената и на Марс.
15.08.2020 15:33 / Отговор
Клавиатура грешка не Боже, да се чете Боце
15.08.2020 15:35
ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ГЕНЕРАЛИ ОСТАТЪЦИ ОТ ДС ИСКАТ БЪЛГАРИТЕ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА БЪДАТ ОБИРАНИ ОТ ВАСИЛ БОЖКОВ-ЧЕРЕПА,КОРНЕЛИ И ПРИКОПИЕВЦИ, ОТ БОБОКОВИ И СТАЙКОВИ, ОТ МАРГИНИ И МАДЖОВЦИ, ОТ ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ
15.08.2020 16:33
Жано По-страшен от спина, по-опасен от рака, засега си остава Мунчо Фатмака!
15.08.2020 21:00
Анастас #БъдетеПолитическиГрамотни

#НеБъдетеБуратиноДългоносий
#НеБъдетеКостовашкиЗлобниПомияри
#НеБъдетеГлистиКатоМазолГлишев

ДеБъйците и Костовашките Дръгалефци се осраха звучно ...
Доказаха, че са на страната на
Руските Пучисти и Мутрите на Божков и Маджо.
За Мутрата Радев, Мазолова, Румен Петков,
Божков TV, ПроКОНПИев, Сашо Дончев, Мутафчийски ...
да споменавам ли ??!!?

(обобщително безкомпромисно)
15.08.2020 15:41 / Отговор
Протестът Кога протестът е казал, че иска нова конституция? Кой от ГЕРБ е слязъл при тях да ги пита какво искат? Всички протестиращи искат- оставка на мутренско- мафиотските правителство; на назначения от Борисов и Пеевски главен прокурор; на ген. директор на БНТ. Искат служебно правителство и честни избори с машинно гласуване. Резултатът от вота на народа ще очертае бъдещето. Пак се видя, че в България управлява Доган и Пеевски, заедно с Борисов. Въобще създаването и регистрирането на тази етническа партия, е най-големия грях за прехода ни. Яхнаха ни комунистите и сътрудниците на ДС.
15.08.2020 15:47 / Отговор
Виктор Цолов Най добре е директно Борисов да си го назначи.?Така идилията ще е пълна.
15.08.2020 16:02
ПРОТЕСТА ИСКА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА И ЩЕ Я ПОЛУЧАТ!
ОЯДЕНИ МУТРИ РУСОФИЛИ СРЕЩУ РАБОТЕЩИТЕ БЪЛГАРОФИЛИ
15.08.2020 16:40
Не на протестите Демокрацията предполага,че има различни от твоето мислене!Аз не искам предсрочни избори.Има редовни след само половин година.Това,че Радев не може да чака е обяснимо,но 2,3 хилядите протестиращи с откровено анархистки и превратаджийски наклонности могат и е по-здравословно да изчакат.Ицето-носът също би трябвало да може.Иначе ще гледате парламента нпрез крив макарон и вие и оня ,дето не пее чалга и онич дето ги убива системата,също!
15.08.2020 17:43
Точно такива бяха исканията в началото на протеста. Нова конституция, рестарт на политическата система и пр. Злощастното президентстване на Радев доказва защо е спорна фигурата на президента. Чисто партиен, следващ партията си и оглавил бунта за връщането й през задния вход във властта. Спорно е дали тази фигура изобщо е необходима. Неговите функции спокойно могат да се изпълняват от председателя на парламента.
15.08.2020 16:02 / Отговор
кесо Поведението на президента-превратаджия днес показа пълната несъстоятелност и вреда на тази институция в една парламентарна република каквато е България. Едно бъдещо ВНС ще направи услуга на всички ни ако премахне напълно това конституционно недоразумение.
Колкото до шепата пощръкляли олигофрени на улиците тях никой не ги пита защото е ясно, че нищо не им е ясно. Каквото решат кукловодите това става. Тяхната работа е да хапват, пийват, малко дрога и повече крясъци - толкоз.
15.08.2020 16:10 / Отговор
Тартаковер Така може да разсъждава само помияр, човек деградент, злобен старец мразещ до обяд себе си, а следобяд-целия свят. Слез бе човешко недоразумение между протестиращите срещу Тиквата съсипала България, представи се с друго име, поприказвай човешки с младите хора ако ти позволява собствената природа и тогава може да промениш мисленето си. Ако не си увреден фатално от живота или от вродената ДНК. Защото е лесно да плюеш и изтриваш олигавеното върху хора, които могат да са ти внуци и са с далеч по-светъл поглед от втвърдените злобни душици. А я си отговори(пред себе си, защото иначе няма да признаеш никога), щеше ли да имаш дори тези 50 лева в пенсията, ако младите хора не запалиха земята под краката на Тиквата? Знаеш отговора, не искам да го пишеш, нито някой го очаква от теб и подобните на теб. От вас каквото се очаква се вижда в написаното тук!
15.08.2020 16:26
МЪРЗЕЛИВИЯ ВОЕНЕН ПЕНСИОНЕР-РУМЕН РАДЕВ ДА СИ ГЛЕДА ПЕНСИЯТА, А ДА НЕ ТРОВИ ЖИВОТА НА БЪЛГАРОФИЛИТЕ
15.08.2020 16:44
Чели ли сте Конституцията? Май не. Близнашки докато беше в БСП казваше, че това е най-добрата конституция в Източна Европа. Но откакто стана експерт на ДПС, се изказва каквото му подскажат мутрите от Герб и Пеевски. Просто е един ренегат, който си е заплюл професионализма, само и само да се докопа до властта и поста на президент. Има петиция за отстраняването му от ЮФ на СУ, тъй като уронва престижа на преподавателите.
15.08.2020 18:33
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп