Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. д-р Киров: Радев може да направи консултациите с останалите и да връчи мандата

Политика

Проф. д-р Киров: Радев може да направи консултациите с останалите и да връчи мандата

Проф. д-р Киров: Радев може да направи консултациите с останалите и да връчи мандата - Tribune.bg
Снимка:

„Манталитетът на ПП е от детската градина, те не са дорасли“, категоричен е ръководителят на катедра „Конституционноправни науки“ в СУ „Свети Климент Охридски“

„Момчетата от „Продължаваме промяната“ не са дорасли за голямата политика. Те демонстрират манталитет от детската градина. Те упорито неглижират Конституцията“.

Това заяви в интервю за БГНЕС проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедра „Конституционноправни науки“ в СУ „Свети Климент Охридски“.

„Момчетата от „Продължаваме промяната“ отново са се объркали. Не те диктуват процеса на консултациите и скоростта, с която той се движи. Това е в ръцете на президента. Ако смятат, че от тях зависи, кога ще отидат на консултации при държавния глава, могат да бъдат много неприятно изненадани“, заяви проф. Киров.

Според професорът Радев може направи консултациите с останалите политически партии, които се явят и след това ще покани лице от ПП, за да връчи мандат.

„Президентът може да вземе решение и да връчи мандата на лице, посочено от ПП. Това е първият проучвателен мандат. Ако те не отидат, той заявява, че никой не иска да вземе този мандат, смята го за неуспешен и преминава към втората по численост парламентарна група“, анализира конституционалистът и добави, че „никой няма да върви по гайдата на ПП“.

„Ако мислят така пренебрежително да се отнасят към държавния глава и процедурата по член 99 от Конституцията, нищо хубаво няма да стане. Няма да извлекат политически дивиденти. Манталитетът на ПП е от детската градина, те не са дорасли. Стигнали са до трета група в детската градина“, подчерта проф. Киров.

Той остро разкритикува и начина, по който правителството на Кирил Петков подаде своята оставка, след като миналата седмица падна след гласуван вот на недоверие.

„Те се забавиха и с подаването на оставката. Тя трябваше да бъде подадена буквално на следващия ден след гласувания вот на недоверие. На всичкото отгоре пренебрежително я изпратиха в Народното събрание по куриер. Може би трябваше да я изпратят по „Еконт“, каза проф. Киров.

„Действията на ПП са нелегитимни от гледна точка на процедурата, която е закрепена в Конституцията. Те упорито неглижират и не искат да се съобразяват с Конституцията. За тях Основният закон не означава нищо“, категоричен е проф. Киров.

Той не изключва с тези си действия ПП да доведат до това предсрочните парламентарни избори да се проведат в средата на август.

„Нека много добре си направят сметката. Ако се окаже, че консултациите не се разтеглят във времето, не се стигне до втората половина на юли с цялата тази процедура с трите опита, тогава ще се окаже, че изборите могат да бъдат в средата или края на август. Ако искат това да стане, нека действат по същия начин“, предупреди конституционалистът.

Той отбеляза, че ако ПП се бяха явили на консултациите, можеше да се постигне диалог между институциите, който е много полезен и за приемането на бюджета.

„Между институциите трябва да се води диалог и да се надскочи манталитетът на детската градина“, подчерта пред БГНЕС проф. Пламен Киров.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети