Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Константинов за „машините фантоми“: Не съм си представял такива циркове, катастрофираме по всички линии

Политика

Проф. Константинов за „машините фантоми“: Не съм си представял такива циркове, катастрофираме по всички линии

Снимка:

„Не съм си представял, че такива циркове могат да се разиграят в българския изборен процес“, коментира пред радио „Фокус“ проф. Михаил Константинов, изборен експерт. Той допълни, че е от хората, които са очевидно мнозинство в тази държава, които не разбират какво се случва с машините за гласуване.

„Забележете – върховният орган, който отговаря за произвеждането на изборите, ЦИК също не знае откъде се появяват от нищото тези машини. След като ЦИК не знае, това е едно много тревожно нещо. Значи има много важна компонента в изборния процес, за която ЦИК не е информирана, няма никаква представа. Това се случва за пръв път през последните 31 години. Аз съм бил 20 години член на ЦИК, пет-шест години съм бил заместник-председател – никога не съм си представял, че такива циркове могат да се разиграят в българския изборен процес“, заяви той.

„Първо бяха 228, после не знам колко бяха, 150 ли, 200 ли, и сега нови машини – общо 600 машини изникнаха от нищото. Не получих за себе си поне задоволителни отговори откъде са тия машини и главното – още колко. Историята стана направо циркаджийска. И това е лошо, защото се подрива доверието в изборния процес. Доверието при едни избори е най-важното. Без доверие няма смисъл да правим избори“, посочи още Константинов.

По думите му, допуснали сме разговорът за една технология да замести разговора за политики.

„Има ли нормална държава по света, която да се занимава с начина на гласуване месеци наред, без да се занимава, без да е въвлечена в разговор за политики? Виждате, че ние катастрофираме по всички линии – по здравна линия, по финансова линия, по линия на доверието във всичко. Това са катастрофи. А ние говорим сега как точно ще гласуваме“, посочи изборният експерт.

„Апелирам към политици, управленци и всякакви, да си седнат на задниците и да решават проблемите на България, а не да затъват в непрекъснати глупости", заяви още Михаил Константинов.  


Топ новини

виж още

Актуална тема