Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Михаил Константинов: Къде в Европа гласуват с машини? Никъде!

Политика

Проф. Михаил Константинов: Къде в Европа гласуват с машини? Никъде!

Проф. Михаил Константинов: Къде в Европа гласуват с машини? Никъде! - Tribune.bg
Снимка:

Това е практика в страни като Бразилия, Индия, Мексико и Венецуела

„Къде в Европа се гласува с машини? В момента никъде! В Холандия имаше машинно гласуване, махнаха го. По българския закон не се премахва хартиеното гласуване никъде, което е логично, защото не всички хора имат тези умения. При това положение се получава съчетаване на недостатъци. Предимството като скорост и точност малко се губи“. Това заяви пред Bulgaria on air политическият анализатор проф. Михаил Константинов, който е част от ''Информационно обслужване''.

Той е на мнение, че няма да има затруднения, ако машините за гласуване са 1000. По думите му българските политици от една страна приемат въвеждането им, а от друга страна бягат от него.

„Сигурен съм, че догодина ще бъде успешно машинното гласуване“, каза проф. Константинов и подчерта, че трябва да бъдем изключително внимателни с електронното гласуване.

Професорът традиционно поддържа тезата, че България не трябва да въвежда машинното гласуване, което е практика в страни като Бразилия, Индия, Мексико и Венецуела поради големия брой неграмотни избиратели.

Според него не може през цялото време да казваш как някой е „хакнал“ изборите и после да искаш да въвеждаш подобни технологии. Той подчертава още, че има секции с буквално 10-15 избиратели „из разни гори тилилейски и там да се мъкнат машини за гласуване е повече от смешно“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети