Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Пламен Киров: Петков трябва да бъде поставен под запрещение

Политика

Проф. Пламен Киров: Петков трябва да бъде поставен под запрещение

Проф. Пламен Киров: Петков трябва да бъде поставен под запрещение - Tribune.bg
Снимка:

„Премиерът в оставка Кирил Петков трябва да бъде поставен под запрещение. Спешно трябва да бъде задържан!“, заяви пред Епицентър.бг конституционалистът проф. Пламен Киров във връзка с едноличното решение на министър-председателя в оставка Кирил Петков да изгони от България 70 руски дипломати.

За това действие на Петков няма решение на Министерския съвет, няма решение и на Коалиционния съвет, подчертава юристът.

Проф. Киров обръща специално внимание на факта, че решението е взето в отсъствие на външния министър Теодора Генчовска, която в момента е с президента в Мадрид на срещата на НАТО. За решението не е била уведомен и вицепремиерът Корнелия Нинова.

Радев не е запознат с гоненето на руснаци, надява се Петков да действа на базата на стабилна информация

„Някакъв зам.-външен министър е връчил нота на посланик Митрофанова. Къде са данните от службите, въз основа на които премиерът твърди, че е взел това скандално решение“, пита бившият конституционен съдия.

Действията на премиера са  грубо погазване на Конституцията, за което ще се носи персонална отговорност, категоричен е проф. Киров, който настоява главният прокурор Иван Гешев да влезе в своите правомощия.

Според проф. Киров вицепремиерът Корнелия Нинова трябва веднага фактически, а не само словесно, да се разграничи от действията на Кирил Петков, които „вече граничат с лудост“. „Лидерът на БСП няма как да се изправи пред партията си, ако продължи да подкрепя Петков след днешното му решение. Тя просто е изиграна от премиера. Кирил Петков занули Нинова, категорично!“, смята той.

„Нейният единствен ход в момента е да му удари два шамара пред камерите“, позволи си емоционален изблик конституционалисът, който подчертава, че в последните 30 години никога България не е била изправена пред такова крещящо нарушение на конституционните норми.

„Този жалък човечец стъпи с калните си обувки във властта, без да си дава сметка нито какво е това, нито се интересува от интересите на България. Но днес надмина и себе си, като обяви, че ще изгони 70 руски дипломати. Интересно е служебното правителство да установи кои са взели решението за гонене на тези дипломати и какво е основанието за твърдението, че те са нарушавали Виенската конвенция. Защото ако основанието е, че са работили за чужди интереси, първият, който трябва да бъде изгонен, е Кирил Петков“, казва още той.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати