Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Работодатели и синдикати казаха „не“ на актуализацията на бюджета

Политика

Работодатели и синдикати казаха „не“ на актуализацията на бюджета

Работодатели и синдикати казаха не на актуализацията на бюджета - Tribune.bg
Снимка:

Правителството готви нов дълг от 3.5 милиарда лева

Работодатели и синдикати останаха недоволни от предложенията на Асен Василев и правителството за актуализация на бюджета. След срещата си с вицепремиера се чуха закани за браншови протести, тъй като никъде не е заложени увеличение на доходите, докато инфлацията в същото време продължава да расте.

От Българската стопанска камара заявиха, че никъде няма гаранции за продължаване на компенсациите за електро енергия за бизнеса. Липсва също така анализ затова как мерките ще повлияят на инфлацията. От камарата заключиха, че мерките не са антинфлационни.  

От АИКБ допълниха, че не са подкрепили предложенията за ДОО, тъй като се дестабилизира системата и се нарушава връзката между осигурителния принос и размера на пенсията. Такъв дисбаланс се наблюдава по политически причини. Те допълниха още, че не виждат гаранция за продължаване на компенсационните мерки и не на този етап се въздържат от подкрепа на бюджета.  

Изключително остри бяха двете синдикални организации. От КНСБ обявиха, че не са подкрепили и трите бюджета, като нивото на амбиция е ниско и не виждат никаква политика по доходите. „Няма предвиден ръст на минималната заплата, ръст на доходите на хората в бюджетната сфера или поне да се компенсира ръста на инфлацията“, заявиха от КНСБ. Синдикатите допълниха, че има много напрежение в структурите и най-вероятно може да се стигне до браншови протести, които от КНСБ ще подкрепят. Те определиха параметрите на бюджета като лоши и подценени. Инфлацията пък ще се окаже по-голяма от предвидената, което не е добре за никого. Те припомниха, че първото и основно задължение на правителството е хората да могат да си купят това, което са успявали да си вземат и миналата година.

От КТ „Подкрепа“ изразиха отрицателно отношение към бюджета на НЗОК, където няма никаква политика за доходите на заетите лица. Подкрепили са единствено увеличението на пенсиите, но припомниха, че докато се отваря изхода на системата, не се гарантират повече приходи във фондовете на НОИ. Този трансфер от държавния бюджет ще трябва да продължава да се случва. „Малко мързелив начин е това финансиране на пенсиите без да се гарантират парите за НОИ. Няма никаква политика по доходите, минималната заплата е замразена, а според правителството вече първото увеличение е достатъчно. Ако беше така трябваше да кажем край на инфлацията. Мерките са палиативни, тези 0.25 ст. за горива са полезни, но те не могат да компенсират вече увеличените цени“, допълниха от КТ „Подкрепа“.

От синдикалната организация запитаха също така, какво налага да се дават 180 милиона за ремонт на българско въоръжение. КТ „Подкрепа“ се обяви против и даването на заеми на „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, които са едни от най-печелившите дружества. „Смятаме, че нямат нужда от допълнителни заеми и кредити, а сега се оказва, че има нужда от такива, за да купуват газ. С оглед на това, че американският газ щял да бъде в пъти по-евтин, искаме да знаем какво налага тези заеми?“, запитаха синдикатите.

Асен Василев пък допълни, че още следващата седмица правителството готви нов дълг от 3.5 млрд. лева, които са останали от миналата година. Предвидени средства за Столична община в помощ на градския транспорт няма да има, а на всички общини ще се отпуснат около 80 милиона лева, ако са им останали от ковид.  

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети