Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев освободи съветник, който обясни, че по закон трябва да реши за Гешев веднага

Политика

Радев освободи съветник, който обясни, че по закон трябва да реши за Гешев веднага

Радев освободи съветник, който обясни, че по закон трябва да реши за Гешев веднага - Tribune.bg
Снимка:

Конституционалистът Борислав Цеков вече не е в правния екип на президента, като мотив за оттегляне посочи нови ангажименти

„Държавният глава Румен Радев освободи със свой указ Борислав Цеков като член на Правния съвет към президента на Републиката“. Това лаконично съобщение и без никакви допълнителни подробности се появи на сайта на Президентството в първия ден от седмицата.

То дойде в следобедните часове, когато по-скоро беше време държавният глава да излезе с решение дали ще издаде указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор или ще го върне за прегласуване на ВСС.

Гешев беше избран на поста след 10-часово изслушване и с гласовете на 20 от 24 от членовете на кадровия орган в съдебната система.

Може само да се спекулира какви може да са мотивите за освобождаването на Цеков, който е опитен юрист и преподавател по Конституционно право.

Във свое интервю пред Нова ТВ в неделния ден обаче Цеков коментира процедурата, която трябва да изпълни президента и това може да не се е харесало на „Дондуков 2“.

„Само две са възможностите пред президента Румен Радев след избора на ВСС за нов главен прокурор – или сега трябва или да подпише указа за назначаването на Гешев, или да върне решението на ВСС. Трета възможност няма. Сигурен съм, че президентът ще спази Конституцията. Не е вярно, че няма срок за решението му. Когато няма фиксиран срок, то се дължи веднага. Конституционният съд се произнася, че става дума за разумен срок, което може да е няколко часа, може и няколко дни. Излишно протакане, такова, за каквото някои призоваваха, е недопустимо”, заяви докторът по Конституционно право.

Освен това според него процедурата по избор на главен прокурор е показала висок стандарт на прозрачност.

„Последните заемащи длъжността главен прокурор вдигнаха високо летвата. Това ще бъде сериозно изпитание за г-н Гешев. Той даде добри заявки”, коментира Цеков.

Впоследствие Борислав Цеков даде обяснение за освобождаването си в социалните мрежи в нови ангажименти.

„Скъпи приятели, многобройни нови делови ангажименти налагат да редуцирам някои от досегашните си делови активности поради липса на време. На първо място, още миналата седмица след завръщането си от Америка, в петък на 25 октомври, уведомих президента Радев, че занапред няма да мога да участвам в неговия правен съвет (виж: писмото). На второ място предстои да прекратя част от преподавателските си ангажименти. На трето: участието си в консултативния съвет по конституционни въпроси при омбудсмана. Съобщавам го сега, след изборния ден, за да няма спекулации. Приоритетите ми сега са други“, написа Цеков.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

Иван Джевиза Аз предлагам неговата жена,която я мъкне като куфар из света да бъде подведена под съдебна отговорност,тъй като тя никъде извън България не е ходила за собственна сметка,тъй като е авантаджийка,и повечето воаяжи из планетата ги прави заради ней,защото всичко е аванта по нейно желание.Какво прави другаря Радев в Япония-заради оная ,защото е ненаситна .Защо Радев смени целия интериор на президенстката резидеция-заради нея.тая няма натъпкване.Ето заради тези изхарчени милиони,трябва да влезе в затвора.Дано ме чуе Всевисшния на момента.
29.10.2019 12:54 / Отговор
hahaha Мунчо да каже кой го притиска веднага след като се върна от япония от разходката си с жабето си с написан текст ли го чакаха или го дадоха на жабето написан от прокопиев и даден от жена му дето с десито ходят на прически? все пак няма да го чете пред публика и журналисти десито го изпитва с дни докато го научи да може да го каже без да го чете :) Хубаво му било на мунчо че ги купили с десито в началото като тази женица се залепи за нея за няколко рокли сега вече докато пият и си разпределят служебния кабинет на мунчо като Борисов е бил свален хахаха мунчо и десито видно всяка вечер са пияни! И стига с тези разходки по света!
02.11.2019 04:08 / Отговор
Сигнал Да разхождаш жабето си и приятелките преводачки дето ги ползва да и снимат роклите хубава няма как да стане и рокля от 100 хилки да сложи! Но как се плаща? как сменихте всички в президенството за да го напълните с приятелки по чашка на десито и приятелки на прокопиева и приятелки за снимки като се патува маскирани като преводачки! Един ден мунчо ще влезе в затвора за това което прави сега в президенството!
02.11.2019 04:08 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети