Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев против да се пращат оръжия за Украйна: Недопустимо е да се твърди, че ще спрем доставките на енергоносители

Политика

Радев против да се пращат оръжия за Украйна: Недопустимо е да се твърди, че ще спрем доставките на енергоносители

Радев против да се пращат оръжия за Украйна: Недопустимо е да се твърди, че ще спрем доставките на енергоносители - Tribune.bg
Снимка:

„В края на този мораториум трябваше да има решения. Надявам се правителството в най-скоро време да предприеме мерки за всички тези кризи. Виждате други държави, а и около нас какво правят за защита на гражданите“, заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Той отбеляза, че не се говори за излизането на битовите потребители на свободния пазар, а този процес наближава. По думите на Радев страната ни е останала единствената защитена и очаква час по-скоро да чуе управляващите за мнението им. Той изрази надежда, че решението няма да бъде прибързано.

Запитан дали още смята, че ако България има няколко души като Кирил Петков, всичко ще върви добре Радев заяви: Кризите са много, изключително тежки, много са факторите на които трябва да се обърне внимание. Ако си спомняте още на консултациите споделих и пред ПП, и пред останалите, че който има амбициите да управлява, трябва да може да го прави и в условия на криза. Очаквам ефективно управление с видим ефект за социална политика“.

На въпрос за акцията на специализираната прокура в ДАНС, Радев заяви че агенцията има здрава имунно система и според него там работят активно да не се допуснат никакви шпионски дейности.

За срещата си с еврокомисаря по присъединявато Оливър Вархей, Радев сподели че са извървели дълъг път на осъзнаване, че трябва да се предприемат действия за решаване на правата на македонските българи. Президентът подчерта, че трябва да се изкорени езика на омразата, учебниците, така че младите хора да не се възпитават в дух на омраза. „Имаме прогрес в нашата работа и благодарение на устойчивостта на България тези проблеми се осъзнават от ЕС. Въпросът е какви мерки се предприемат от българското правителство за защита на интереса на българите. Не случайно казах да се следи внимателно какво се случва с преброяването и това е поредното безправие“, обяви Радев.

На въпрос какво е мнението му за искането на ДБ да се изпратят оръжия в Украйна, Радев заяви, че той като държавен глава няма да допусне България да се включи в тази война, защото това крие риск.

„Когато някой предлага трява да каже какво. Ще се обърна към тези партии, които бяха в управлението, а и преди тях, какво направиха за армията? Имаме ли съвременно въоръжение? Вие знаете ли с какви боеприпаси разполагат нашите формирования, с какво въоръжение са в сухопътни войски. Тези хора трябваше да направят да имаме какво да дадем, ние сега нямаме. Освен това ни въвлича в риск за икономическата и финансова криза. Ние сме най-енергийно бедни, да се твърди да спрем дори с доставки на енергоносители, за мен е недопустимо“, заяви още Радев по отношение на думите на финансовият министър Асен Василев да не преговаряме с „Газпром“.

За избора на нов гуверньор на БНБ, Радев изрази надежда, че българският парламент ще прояви мъдрост, за да може БНБ да остане тази институция, която ни гарантира финансовата и фискална сигурност.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети