Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев: Свиках КСНС за актуализация на бюджета, това касае националната сигурност

Политика

Радев: Свиках КСНС за актуализация на бюджета, това касае националната сигурност

Радев: Свиках КСНС за актуализация на бюджета, това касае националната сигурност - Tribune.bg
Снимка:

Радев заплаши с „непрекъснато растящи цени“: „Българите ще изнесат кризата на свой гръб“

Не непрекъснато растящият натиск по границите, нито тревожно настъпващата четвърта вълна на коронавирус са мотивирали Румен Радев да свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Президентът привикал партиите и ръководителите на службите, за да му се актуализира бюджета. Това стана ясно от думите му на брифинг час и половина след приключването на заседанието на КСНС.

„Служебното правителство успя да осигури необходимите средства в хазната. За да може обаче тези пари да достигнат до болницата, границата, пенсионерите, нуждаещите се, трябва да се актуализира бюджета. Затова свиках днешното заседание на КСНС. Въпреки проведените задълбочени дискусии не постигнахме консенсус. Болшинството партии считат, че дебат за бюджета може да се води само в Народното събрание. Аз обаче считам, че това е въпрос, който касае националната сигурност“, обяви Радев.

Според официалната покана, дневният ред на КСНС касаеше „Необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID–19. Мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция“.

Самите партии обаче дадоха знак, че вместо за мерки и политики разговорът е бил съсредоточен в пари.

След КСНС: Твърде много обсъждане на бюджета, твърде малко – на мигрантите

ДПС напусна КСНС: Не говорели за коронавируса, а Радев искал празен чек за бюджета

„Трябва максимална организация и консолидация вътре в НС, която, всички виждаме – не е на лице. Има висок риск този парламент да не успее да актуализира бюджета, заради недостиг на време. Ако този парламент си тръгне без да актуализира бюджета, няма да има средства за закупуване на необходимите лекарства и консумативи, за медицинския персонал, няма да може да се удължи 60 на 40, няма да се изплащат детски, няма да има средства за усилване на държавната граница, няма да има пари МВР да плати на служителите през декември, няма да има пари за средства за отопление за бедни и лични асистенти на хора с увреждания. Няма да има и пари за актуализация на пенсиите в обстановка на непрекъснато растящи цени“, заплаши Радев.

Според него в тази обстановка служебният кабинет ще бъде с вързани ръце и няма да може да използва парите, които сам бил осигурил.

„Българите ще изнесат кризата на свой гръб“, прогнозира Радев.

Естествено, президентът не пропусна и темата със записите от Министерски съвет миналото лято и поиска разследване – от извършителите-полицаи до политиците, които били наредили, допуснали или прикрили насилието.

„В последните дни българите бяха шокирани от записите от миналото лято, запечатали насилието на униформени служители на реда над мир ни граждани. Това заслужава вниманието на цялото общество“, заяви Радев и похвали Ива Митева и Бойко Рашков, като призова обществото да се държи като „демократично“.

Той разкритикува и прокуратурата в бездействие и подчерта, че чака през септември мониторингова група от ЕС (с участието на Елена Йончева).

„България трябва да отстои своята репутация“, предупреди президентът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети