Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев: С Борисов имаме различни ценностни системи, дори не се пресичат. Режимът рухва…

Политика

Радев: С Борисов имаме различни ценностни системи, дори не се пресичат. Режимът рухва…

Радев: С Борисов имаме различни ценностни системи, дори не се пресичат. Режимът рухва… - Tribune.bg
Снимка:

Президентът обвини ГЕРБ, че са заложили бомби под служебния му кабинет и ще ги задействат „с дистанционно управление“

„Разбира се, че президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство. Така е по Конституция и аз не бягам от тази отговорност“. Това заяви пред БНР президентът Румен Радев.

Той подчерта, че винаги се е водил от „отговорността за бъдещето на България“ и по този критерий е подбирал министрите в кабинета, без оглед на техните партийни пристрастия.

„Страхът все още не е отхлабил своя обръч и трудно хора се решават да заемат такава позиция точно сега. Тя е натоварена с много отговорност. Все още отишлата си съвсем скоро власт разполага с всички механизми - финансови и властови, но въпреки това има хора, които могат да застанат с лицето и с биографията си и да поемат тази отговорност... Моите изисквания съм ги задал в началото, оттам нататък министрите имат пълната свобода да си подбират екипите и как да изпълняват тези задачи“, твърди Радев.

Според него този служебен кабинет е „модел за излизане от безпътицата, в която се намира в момента България“.

„45-ото Народно събрание показа точно тази безпътица“, уточни той и обяви, че се опасява от трети избори за Народно събрание през тази година.

„Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и да съставят правителство в рамките на следващия парламент. Не е добре да нямаме парламент. България е парламентарна република, тя се крепи на парламента като основен държавен орган, който не само има законодателни функции. Народното събрание контролира изпълнителната власт, една функция, която беше отслабена значително по време на управлението на г-н Бойко Борисов“, заяви президента.

Той обвини предходните, че са заложили бомби под служебния му кабинет и ще ги задействат с дистанционно управление.

„Правителството на Бойко Борисов отказа да внесе актуализация на бюджета, което върза ръцете на този кабинет. Той трябва да търси допълнителни възможности. Това допълнително го натоварва. Отишлото си правителство абдикира от една изключително важна задача за управлението на България - да депозира неговия План за възстановяване и устойчивост в ЕК. По този начин отново постави служебния кабинет в една изключително трудна ситуация“, недоволства Радев.

Иначе все още не е решил дали Планът да бъде внесен в този вид или да бъде актуализиран.

Националната цел на Радев? Укрепване на държавността.

„Очаквам служебното правителство да направи първата крачка в тази посока. Няма как олигархията - Васил Божков или който и да е олигарх, да стане олигархия на Радев. Ние имаме различна ценностна система с предишния премиер (Бойко Борисов - б.р.), те дори не се пресичат“, отговори Радев, попитан защо назначения на новата власт се оказват хора, близки до обвиняемия бизнесмен Васил Божков – Черепа.

„След като в страна, макар и член на ЕС и НАТО, министър-председателят спи с пистолет до главата си, въпреки че НСО го пази, това означава, че в тази страна има мутри. След като има шкафчета на управляващи, натъпкани с евра и злато, това означава, че има мутри. Защото, ако това е вярно, тези пари не са от заплати, значи някой трябва да е рекетиран, значи има мутри. След като прокуратура, ДАНС, КФН изпращат да размазват физиономии на неудобни бизнесмени, значи има мутри. Разбира се, че тези хора се притесняват да не би да изплуват злоупотребите им, притеснения, че ще бъдат отбити от потоците на публичните финанси, където досега е имало безнаказано гребане. И най-вече притеснение да не би да се проведат честни избори, защото те могат да доведат до една друга политическа конфигурация“, изрецитира Радев.

Той обяви, че „всички очакваме прокуратурата да влезе в своята законова роля“.

„Управляващите до момента са свикнали прокуратурата да бъде гарант за тяхната безнаказаност, но виждаме, че режимът рухва и пред прокуратурата има дилема – дали да започне работа в интерес на обществото, или да бъде завлечена от този рухващ режим“, заяви Румен Радев.

По думите на държавния глава е илюзия да се мисли, че за два месеца може да бъде направена ревизия на управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов.

„Още от лятото на миналата година, когато започнаха протестите, вървяха различни сигнали за изнасяне, унищожаване и подправяне на документи. Всеки министър в рамките на своята дейност, ако открие такива документи, те трябва да станат публични“, каза той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети