Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радомир Чолаков: Страната може да се управлява само с консенсуси

Политика

Радомир Чолаков: Страната може да се управлява само с консенсуси

Радомир Чолаков: Страната може да се управлява само с консенсуси - Tribune.bg
Снимка:

В момента парламентът е по-важен от Министерски съвет, подчерта Радомир Чолаков

От първия ден след изборите казваме, че тази страна оттук нататък може да се управлява само с консенсуси, широки консенсуси, които да бъдат носени от широко мнозинство в парламента. Това каза в „Денят започва“ Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Той подчерта, че с „Демократична България“ на практика ГЕРБ няма противоречия по нито един въпрос. По думите му, ако те са осмислили, че разговор между двете формации трябва да започне, това означава, че са на един добър път.

„Те казаха, че имат три изисквания - евроатлантически принципи, съдебна реформа, строга финансова политика. По всички тези позиции сме „За“. Нямаме предупреждения и задръжки да влезем в разговори с тях.

 „Влезем ли в темата за съдебната реформа, мисля, че трябва да се обърнем към цялата експертиза на българската научна общност, която да подскаже правилните решения“, категоричен е Чолаков.

„В тази система не трябва да се пристъпва рязко. Ако там търсим по-широка консултация, можем да стигнем до добри резултати. Защо трябва да започнем с КПКОНПИ? Най-лесният начин да се взриви парламента е някой да влезе и да каже Бойко Рашков шеф на КПКОНПИ. 90% от въпросите са безспорни между политическите сили. Ако започнем с тях и междувременно говорим за КПКОНПИ, ще стигнем до решения“, отбеляза Чолаков.

По думите му най-големият тест за бъдещия парламент е мнозинство за състав на ВСС.

Чолаков посочи още, че разговори за състав на кабинет не са водени. Според него първата задача на контактната група е да подпомогне разговора по политиките. „Започнем ли да постигаме съгласие по определени политики, аз ви уверявам, че най-накрая от само себе си ще излезе и съставът на Министерския съвет. В момента парламентът е по-важен от Министерски съвет“, подчерта Радомир Чолаков.

Бъдещият депутат от ГЕРБ е категоричен, че все още няма име за министър-председател.

Той уточни, че в момента се водят единствено разговори между контактни групи по чисто административни въпроси.

Радомир Чолаков се спря и на решението руският посланик да не бъде поканена на откриването на Народното събрание. По думите му този въпрос е трябвало да бъде поставен в контактната група, да бъде консултирано Външно министерство и Министерски съвет и да излезе като позиция на МВнР на Република България, а не като политическа позиция на „Демократична България“.

Относно предложението на ГЕРБ президентът Зеленски да говори пред НС още на първото заседание, Чолаков заяви, че дължим извинение на украинската страна. Той припомни случая, когато външният министър на Украйна Дмитро Кулеба не е бил допуснат в залата на НС.

„Дължим на Украйна извинение. Няма да забравя, когато външният министър Кулеба искаше да влезе в зала и да говори пред депутатите, но не му позволиха. Това не беше достойно. Ние дължим на украинската държава един жест заради тогавашната обида, която нанесохме, и на мен ми се струва, че едно изявление на президента Зеленски пред Народното събрание би бил един чудесен жест“, допълни той.

Според него предстои да бъде обсъдена идеята за правителство на малцинството. Чолаков изрази и категорична позиция, че страната ни трябва да предостави оръжие на Украйна.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети