Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тома Биков: Трябва да има промяна в Изборния кодекс, за да се дадат гаранции на обществото

Политика

Тома Биков: Трябва да има промяна в Изборния кодекс, за да се дадат гаранции на обществото

Тома Биков: Трябва да има промяна в Изборния кодекс, за да се дадат гаранции на обществото - Tribune.bg
Снимка:

„Очевидно имаше бъгове сега. Дали е от кода, дали е от флашката…”, алармира депутатът от ГЕРБ Тома Биков. По думите му няма никакви гаранции, че кодът на машините за гласуване е направен добре. ГЕРБ поискаха право на отговор за изказване на бившия министър на електронното управление Божидар Божанов, който заяви, че проблем със сигурността на машините за вота няма, а представител от партията на Бойко Борисов така и не се е появил в деня, в който е бил представен кодът. Тома Биков оспорва думите на Божанов.

„Ние имахме представител. Това е доц. Явор Томов”, уточни Биков пред Нова телевизия. Той подчерта, че за представянето на кода ГЕРБ не са получили покана.

„Очевидно трябва да се направи промяна в Изборния кодекс, за да се дадат гаранции не на нас, а на обществото. Съмненията за честността на изборния процес и в неговото нормално протичане вредят за доверието и в изборния процес, и в институциите”, категоричен е Тома Биков. Според него бившият ресорен министър Божидар Божанов не е направил нещо съществено в това отношение, дори всичко било формално.

От ГЕРБ искат анализ на изборния процес, за да са сигурни, че той е протекъл нормално и легитимно. С това трябвало да се занимае на първо място Централната избирателна комисия, с участието на експерти от политическите партии и обществени организации.  

„Моето мнение е, че ние не сме готови изобщо за 100-процентово машинно гласуване”, твърди избраният за депутат. 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати