Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Рашков и Комитова проверявали „Автомагистрали“ по сигнала на Манолова

Политика

Рашков и Комитова проверявали „Автомагистрали“ по сигнала на Манолова

Рашков и Комитова проверявали Автомагистрали по сигнала на Манолова - Tribune.bg
Снимка:

Служебният кабинет тепърва ще чертае ново трасе за последните лотове на АМ „Хемус“

Полицията е работила по сигнал за нарушения в строителството на АМ „Хемус“, подаден от комисията на Мая Манолова. Това стана ясно на брифинг на полицията и МРРБ. МВР са установили закононарушения, включително че по цялото трасе е имало инхаус договори, въпреки че още няма да разрешения за строеж. Отново беше казано, че са били преведени авансово пари.

Разпитани са 150 човека, които са собственици на земи по трасето, обявиха от полицията.

Министър Виолета Комитова разказа, че Мая Манолова и е оставила папка за лотовете по „Хемус“. Самите инхаус договори изглежда реално не са незаконни, тъй като по думите ѝ сключени на базата на закон, приет през 2016.

„1974 г. от Тодор Живков започва проекта на АМ „Хемус“, след това Бойко Борисов решава да продължи този път. Започват през 2013 г. – запомнете тази дата. Минават се много процедури – 6 години се е вървяло по сложния път и пред 2019 се стига до разрешение за строеж само на 3 лота. За другите няма!“, обяви Комитова.

„Много обвинения имаше към нас, че сме спрели строежа. Но аз не ги приемам, защото аз съм последният човек, който ще спре важен за България стратегически обект. Най-тежко е в участъци 7,8 и 9. Там е очертано трасе откъде би минал пътят, но има свлачищни райони защитени територии. Трябва да се премести – чертаем ново трасе“, заяви тя.

„Беличев (уволненият шеф на „Автомагистрали“) спори с мен, че бил сключил страхотна сделка, давайки парите предварително (вероятно заради огромния ръст в цените на строителните материали). Но фирмите могат да фалират и няма гаранции и не мисля, че е било спешно да се дават пари“, смята министърът.

Бойко Рашков подходи с ирония към думите на колежката си Комитова за важността на АМ „Хемус“.

„Комитова заговори за „великото“ строителство на Борисов АМ „Хемус“. Ние няма да се откажем да проверяваме, защото нашата прокуратура няма афинитет да проверява, където са засегнати интересите на бившите управляващи. За някои участъци никой не знае кой работи. Ние за първи път в историята на България имаме изграждане на национален обект с неизвестен извършител! За първи път!“, пошегува се Рашков.

Той похвали служебния кабинет, че не е решил да строи пътища преди да са готови абсолютно всички книжа. И обвини ГЕРБ, че имат политическо решение да нападат работата на служебните министри.

„И пратиха тежка техника да повредят настилките в центъра на София. Ние обещахме да кажем кои са те. Оказа се, че някои са от фирми, на които държавата е платила. Но това никой не отрази“, скара се на медиите Рашков.

Той многократно подчерта, че служебният кабинет не знае кои фирми са строили вече готовите участъци от аутобана и ги призова да се легитимират, за да може след време да им търсят отговорност за инциденти.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети