Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Разсрочват дълговете на вероизповеданията до 10 години

Политика

Разсрочват дълговете на вероизповеданията до 10 години

Разсрочват дълговете на вероизповеданията до 10 години - Tribune.bg
Снимка:

БПЦ вече е получила авансово траншове и свещениците са получили заплати

ГЕРБ дадоха подробности как ще стане на разсрочването на дълговете на вероизповеданията. Председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов обяви на брифинг в парламента, че отсроченото плащане на задълженията ще е за срок от 10 години, което ще даде възможност да бъдат спрени всички производства срещу вероизповеданията в България.

Така държавата ще изпълни своите функции да плаща съответните възнаграждения на духовните лица у нас. Цветанов се надява по този начин да спрат всички спекулации и интерпретации, което би могло да доведе до противопоставяне на вероизповеданията в страната.

„Няма опрощаване, а има разсрочване на натрупаните задължения към 31 декември 2018 г. и затова правим тази законодателна промяна, за да се изплатят тези задължения в срок до 10 години“, поясни председателят на ПГ на ГЕРБ.

Председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова влезе в конкретика.

„Предлагаме в Закона за вероизповеданията да има член, който разписва процедура, която разсрочва задължения и абсолютно всички вероизповедания могат да се възползват от тази процедура. Такава процедура има в Данъчно-осигурително процесуалния кодекс (ДОПК), много подробно разписана, но тя не би могла да се приложи директно от вероизповеданията, защото е разписана за стопански субекти и за нейното изпълнение се изискват условия като коефициент за ефективност, за финансова автономност и др. Сами разбирате, че това не може да бъде приложено за вероизповеданията. По този начин в закона за вероизповеданията ние предлагаме да се разпише подобна процедура, в която тези условия липсват, но са фиксирани нови. Например, за срока на разсрочване тече лихва, изискват се предварително обезпечение в размера на главницата и лихвата до крайния срок на разсрочване, НАП ще е оторизиран да издаде акта и да следи за изпълнението на цялата процедура“, разясни Менда Стоянова.

Със законодателната промяна на ГЕРБ ще се даде възможност имамите да получат своите заплати след превеждането на субсидията от държавата. БПЦ вече е получила авансово тези траншове и свещениците вече са получили заплати.

„По този начин ще спрем и евентуалното генериране на напрежение и някой би могъл да се възползва, защото виждаме, че вече в политиката влезе и темата за вероизповеданията“, предупреди председателят на ПГ на ГЕРБ.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети