Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Овчаров за 7-те кораба с газ: Да не са НЛО, да кръжат и обикалят, нищо не е договорено

Политика

Румен Овчаров за 7-те кораба с газ: Да не са НЛО, да кръжат и обикалят, нищо не е договорено

Румен Овчаров за 7-те кораба с газ: Да не са НЛО, да кръжат и обикалят, нищо не е договорено - Tribune.bg
Снимка:

„Хубавата новина е, че тези хора, които седем месеца ни „спасяват“, няма да продължат да ни „спасяват“. Благодарение на техните мерки цените на газа до август практически ще се увеличат почти три пъти“, коментира пред  БТВ Румен Овчаров.

„Колкото по-малко ни „спасяват“, толкова по-добре. Колкото по-бързо изчезнат тези хора, толкова по-добре“, добави той.

По темата с газа от Газпром той е категоричен, че страната ни ще плаща в края на година по клаузи, които не са изпълнени като посочи една от тях „take or pay“. Той иронично заяви, че ние сме умни, а Германия и други европейски държави не, защото ние сме отказали да плащаме по схемата на руската компания, а другите не.

„България беше използвана като опитно зайче – и с газа, и с дипломатите. Целта беше да се види как ще реагира Русия“, заяви Овчаров.

По думите му диверсификацията води до нестабилност и до по-високи цени.

Румен Овчаров посочи, че „Булгаргаз“ реално е фалирала, защото дълговете са повече от 500 милиона.

По думите му вчерашното изявление на Петков за 7-те танкера с газ са нищо, защото тези кораби трябва да има къде да пристигнат и да бъдат разтоварени, а това не може да се случи в Гърция, защото капацитетът е зает.

„Това да са НЛО и да кръжат и да обикалят“, попита той със сарказъм.

Румен Овчаров беше озадачен от решението, което вчера обявиха на брифинг Александър Николов и Кирил Петков, че България спира износа на петролни продукти.

„Аз съм озадачен от това решение. Те знаят ли какво правят? Голяма част от продукцията на Нефтохим, след преработка се изнася за Украйна“, посочи той.  

По темата с визита на Петков в АЕЦ „Козлодуй“ той заяви, че за първи път вижда министър-председател да се държи по такъв начин и да лобира.

„Бил съм два пъти министър на енергетиката. Ходили сме на много срещи, но нямам спомен някой да лобирал по такъв начин. А тук какво се случи български министър-председател лобира за американска фирма и ги води в АЕЦ „Козлодуй“, обясни той.

Овчаров коментира и цената на газа и беше категоричен, че ще продължи да се покачва. Той предупреди, че ако битовите потребители не бъдат компенсирани, през зимата те ще бъдат изправени пред баснословни сметки.

„Същото важи и за болници, училища и всички учреждения, които се отопляват на газ“, заяви бившият енергиен министър.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети