Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Радев: Не е време за малодушие и за тяснопартийни сметки, за отказ от коалиции

Политика

Румен Радев: Не е време за малодушие и за тяснопартийни сметки, за отказ от коалиции

Румен Радев: Не е време за малодушие и за тяснопартийни сметки, за отказ от коалиции - Tribune.bg
Снимка:

Президентът Румен Радев заяви, че България има нужда от работещ парламент и стабилно редовно правителство. В първия си коментар на резултатите от предсрочния парламентарен вот в неделя Радев каза, че избирателите са дали ясен знак към политиците, че трябва да търсят диалог. Издигането на червени линии между партиите след вота и търсенето на различни причини за отказ от коалиция издават стараха на политиците да поемат отговорност за управлението на страната през зимата.  

„И тези избори, за съжаление, не можаха да пречупят тенденцията за отчуждаване от партиите и от властта. И тези избори не дадоха възможност на никоя партия да управлява сама. Не дадоха и възможност за лесно формиране на коалиция. Това е ясен знак към партиите, че хората очакват диалог, разбирателство, разум и намиране на общи решения…България има нужда от работещ парламент и устойчиво редовно правителство. По-тревожното е, че зад издигането на нови червени линии и то след изборите и търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалиции, издават страха на партиите да поемат отговорност за управлението през зимата…Искам да се обърна към тях и да им кажа, че не е толкова страшно. Защото само за 2 месеца служебното правителство изгради една стабилна основа, от която следващото редовно правителство би трябвало да може да преведе страната през зимата без особено затруднение. Сега не е време за малодушие и за тяснопартийни сметки. България има нужда от работещ парламент…време е да се поеме отговорност, време е за политическа смелост", заяви държавният глава.

Следващата седмица президентът ще обяви кога ще свика парламента:

„Аз ще се допитам до политическите партии, ще се съобразя изцяло с техните виждания. В момента е изключително важно те да намерят общ език. Ще предоставя всички условия по Конституция, така че да има достатъчно време за диалог, за търсене на консенсус и да се сформира управленско мнозинство".  

Коментарът на Радев бе направен в Прага, където той пристигна за  участие в първата среща на върха във формата „Европейска политическа общност“. Целта на форума е да се насърчава политическия диалог и сътрудничеството с европейски държави извън ЕС.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети