Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Радев събрал незаконно 87 000 лв. за кампанията си

Политика

Румен Радев събрал незаконно 87 000 лв. за кампанията си

Снимка:

Дарител на Марешки се отрекъл от него

Президентът Румен Радев е нарушил Изборния кодекс, като е събрал 87 223 лв. дарения за кампанията си след приключването ѝ.

Това се твърди в доклад на Сметната палата, който одитира всички партии и инициативни комитети, участвали в кампанията за президент в края на 2016 г., пише "24 часа".

“Има празнота в законодателството, която не регламентира точно тези процеси около изборите и след тях”, коментира Радев нарушението.
При кандидатпрезидентската му кампания е установено и че БСП е заплатила медийни услуги в размер на 540 лв. Това обаче представлявало незаконно дарение от юридическо лице, тъй като Радев бе издигнат не от партията, а от инициативен комитет.

878 743 лв. са приходите в кампанията на Радев. От тях 65 900 лв. са лични средства на президента и вицето му Илияна Йотова, останалите - дарения.

Шестима дарители на партии и инициативни комитети за кандидатпрезидентската кампания са хванати с недекларирани доходи при насрещна проверка в НАП и НОИ, пише още в одитния доклад на Сметната палата. Общо са били проверени 82 души, които са дарили на кандидатите по повече от 1000 лв.

Дарител за кампанията на Веселин Марешки пък се е отрекъл от дарението си, когато е бил попитан за него от одиторите. Но в документацията на инициативния комитет на варненския бизнесмен и вече зам.-шеф на парламента имало саморъчно подписана декларация за сумата.

Сметната палата е попитала 480 души дали наистина са дарявали за кандидатпрезидентската кампания на различни участници в нея. Утвърдително са отговорили 258 дарители, а 220 не са върнали отговори.  


Коментари (1)

Илия Парев Личи си, че е мошенник тоя господинчо, паляк да го свалят от президентския пост
20.12.2018 10:50 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още