Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Радев събрал незаконно 87 000 лв. за кампанията си

Политика

Румен Радев събрал незаконно 87 000 лв. за кампанията си

Румен Радев събрал незаконно 87 000 лв. за кампанията си - Tribune.bg
Снимка:

Дарител на Марешки се отрекъл от него

Президентът Румен Радев е нарушил Изборния кодекс, като е събрал 87 223 лв. дарения за кампанията си след приключването ѝ.

Това се твърди в доклад на Сметната палата, който одитира всички партии и инициативни комитети, участвали в кампанията за президент в края на 2016 г., пише "24 часа".

“Има празнота в законодателството, която не регламентира точно тези процеси около изборите и след тях”, коментира Радев нарушението.
При кандидатпрезидентската му кампания е установено и че БСП е заплатила медийни услуги в размер на 540 лв. Това обаче представлявало незаконно дарение от юридическо лице, тъй като Радев бе издигнат не от партията, а от инициативен комитет.

878 743 лв. са приходите в кампанията на Радев. От тях 65 900 лв. са лични средства на президента и вицето му Илияна Йотова, останалите - дарения.

Шестима дарители на партии и инициативни комитети за кандидатпрезидентската кампания са хванати с недекларирани доходи при насрещна проверка в НАП и НОИ, пише още в одитния доклад на Сметната палата. Общо са били проверени 82 души, които са дарили на кандидатите по повече от 1000 лв.

Дарител за кампанията на Веселин Марешки пък се е отрекъл от дарението си, когато е бил попитан за него от одиторите. Но в документацията на инициативния комитет на варненския бизнесмен и вече зам.-шеф на парламента имало саморъчно подписана декларация за сумата.

Сметната палата е попитала 480 души дали наистина са дарявали за кандидатпрезидентската кампания на различни участници в нея. Утвърдително са отговорили 258 дарители, а 220 не са върнали отговори.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Илия Парев Личи си, че е мошенник тоя господинчо, паляк да го свалят от президентския пост
20.12.2018 10:50 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати