Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков си прати оставката по куриер

Политика

Петков си прати оставката по куриер

Петков си прати оставката по куриер - Tribune.bg
Снимка:

Следва завъртане на конституционната рулетка

Кирил Петков внесе оставката на кабинета. Това трябваше да се случи още миналата седмица, когато бе гласуван вотът на недоверие. В крайна сметка оставката е връчена в 10:13 минути в понеделник, като важният документ е пренесен от куриер.

„На основание чл. 89, ал. 2 от Конституцията на Република България подавам оставката на 99-то правителство на Република България, избрано на 13 декември 2021 г. от 47-то Народно събрание.

            Моля, настоящото да бъде предоставено на вниманието на Президента на Републиката за упражняване на правомощията му съгласно чл. 99 от Конституцията на Република България“, гласи официалният документ.

В следващите дни инициативата е в ръцете на президента Румен Радев, който ще стартира консултации с партиите от 47-ото Народно събрание.

След това ще има нов опит за сформиране на кабинет в рамките на този парламент. Първо проучвателният мандат ще иде в ръцете на първата сила – „Продължаваме промяната“, които вече заявиха, че ще направят опит отново да бъде одобрено сегашното им правителство. Ако не успеят да наберат нужните им гласове, Радев ще връчи втория мандат на втората сила – ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов вече поясниха, че ще върнат мандата веднага.

По Конституция Радев сам има право да реши коя ще е третата партия, на която да връчи мандата. Практиката е той да отива при парламентарна сила, която предварително при консултациите е заявила готовност да се опита да сформира мнозинство.

Ако и третият проучвателен мандат завърши без успех, президентът назначава служебен кабинет за срок до 3 месеца. Неофициално се смята, че този път Румен Радев ще назначи за министър-председател Гълъб Донев.

Реалистична дата за провеждането на нови избори е през октомври.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати