Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сачева: Бизнесът ще получи повече подкрепа от държавата още от 1 юли

Политика

Сачева: Бизнесът ще получи повече подкрепа от държавата още от 1 юли

Сачева: Бизнесът ще получи повече подкрепа от държавата още от 1 юли - Tribune.bg
Снимка:

За пътнически транспорт и туризма мярката 60/40 става 80/20

Нови мерки в подкрепа на бизнеса влизат в сила от 1 юли, заяви пред БНТ социалният министър Деница Сачева.

Мярката 60/40 е с нов дизайн. За компенсации вече могат да кандидатстват лекари по дентална медицина, кръвни и тъканни банки, частни детски ясли, частни детски градини.

Работниците и служителите от сектор пътнически превози и туризъм ще могат да кандидатстват и за допълнителна помощ от 290 лв., която се финансира от ОП „Развите на човешките ресурси“.

„По този начин за пътнически транспорт и туризъм мярката всъщност става 80/20. 290 лв. за работник и служител. Това е 40% от МРЗ и съответният процент осигуровки за тези 40% от МРЗ“, поясни министър Сачева.

Отделно, от 1 юли ще бъдат отпуснати 160 милиона лева за дребния бизнес. От тях ще могат да се възползват фирми от ресторантьорството, туризма, транспорта, търговията на дребно и преработвателната промишленост. Само за туристическия бранш ще бъдат определени 50 милиона лева.

„Целта е да се осигури плавен преход за икономиката и социалната сфера от сегашната криза към един по-сигурен момент в бъдеще“, обясни социалният министър.

Сачева обяви и помощ за около 44 хиляди ученици, които започват наесен 8 клас. Правителството ще отпусне помощ от 250 лв. на ученик при доход на член от семейството под 450 лв. Идеята е да се подпомогнат и стимулират учащи се, които не са могли пълноценно да участват в онлайн обучението по време на извънредната ситуация поради коронавируса.

За днешните си разговори със синдикатите по замисляните промени в трудовото законодателство Сачева каза, че се надява да бъде постигнато съгласие, както това е станало с решението за нощния труд, обявено преди няколко дни.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати