Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сачева за уволненията в „Булгаргаз”: Обяснението за по-евтиния азерски газ е наивно

Политика

Сачева за уволненията в „Булгаргаз”: Обяснението за по-евтиния азерски газ е наивно

Сачева за уволненията в Булгаргаз: Обяснението за по-евтиния азерски газ е наивно - Tribune.bg
Снимка:

„Знаете, че г-н Николай Павлов беше министър в служебното правителство на президента Радев. Вероятно се случва нещо зад кулисите. Обяснението за по-евтиния азерски газ е наивно. Не мисля, че някой вярва на това”. Така бившият министър на труда и социалната политика и депутат от ГЕРБ Деница Сачева коментира пред NovaNews освобождаването на целия борд на директорите на „Булгаргаз”.

Тя коментира и високите сметки за парно.

„Получихме десетки писма и сигнали. Събрахме стотици фактури на болници, социални заведения, домове за стари хора. Към нас се обърнаха и много молитвени храмове, защото цените на тока са непосилни.  Дават се фалшиви надежди за социалните услуги, че в бюджета са предвидени 30% увеличение. Това наистина е добро увеличение, но то ще касае само ръста в минималната работна заплата. Институциите няма да получат компенсации за тока", заяви Сачева.

„Не можем да подкрепим бюджет, който предвижда 4,1% дефицит и над 7 млрд. дълг. Той стъпва на грешна макроикономическа прогноза. Този бюджет покрива само второто тримесечие на тази година – от 1 април до 30 юни. Инфлацията вероятно ще изяде увеличението на пенсиите от 1 юли 2022 г. Бюджетът залага 5,6% инфлация, докато според БНБ тя ще бъде 7,5%. Отделно, ще спре добавката за пенсионерите от 60 лв. за Ковид. Напълно е възможно възрастните хора да имат намаление на доходите във втората половина на годината.“, обясни тя.

„Това не е бюджет за цялата година. Той е само за второто тримесечие на годината. Още заглавието е грешно.“, категорична беше Сачева.  

„Необходимо е да се изработи механизъм за увеличение на доходите, който да е съгласуван със социалните партньори. Той трябва да е ясен, за да може всеки работодател или работник да си направи разчет и прогноза. Тъй като такъв механизъм все още няма, трябва да продължат да се изплащат средства по т.нар. клас „прослужено време“.“, обясни бившия социален министър.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети