Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сачева за уволненията в „Булгаргаз”: Обяснението за по-евтиния азерски газ е наивно

Политика

Сачева за уволненията в „Булгаргаз”: Обяснението за по-евтиния азерски газ е наивно

Сачева за уволненията в Булгаргаз: Обяснението за по-евтиния азерски газ е наивно - Tribune.bg
Снимка:

„Знаете, че г-н Николай Павлов беше министър в служебното правителство на президента Радев. Вероятно се случва нещо зад кулисите. Обяснението за по-евтиния азерски газ е наивно. Не мисля, че някой вярва на това”. Така бившият министър на труда и социалната политика и депутат от ГЕРБ Деница Сачева коментира пред NovaNews освобождаването на целия борд на директорите на „Булгаргаз”.

Тя коментира и високите сметки за парно.

„Получихме десетки писма и сигнали. Събрахме стотици фактури на болници, социални заведения, домове за стари хора. Към нас се обърнаха и много молитвени храмове, защото цените на тока са непосилни.  Дават се фалшиви надежди за социалните услуги, че в бюджета са предвидени 30% увеличение. Това наистина е добро увеличение, но то ще касае само ръста в минималната работна заплата. Институциите няма да получат компенсации за тока", заяви Сачева.

„Не можем да подкрепим бюджет, който предвижда 4,1% дефицит и над 7 млрд. дълг. Той стъпва на грешна макроикономическа прогноза. Този бюджет покрива само второто тримесечие на тази година – от 1 април до 30 юни. Инфлацията вероятно ще изяде увеличението на пенсиите от 1 юли 2022 г. Бюджетът залага 5,6% инфлация, докато според БНБ тя ще бъде 7,5%. Отделно, ще спре добавката за пенсионерите от 60 лв. за Ковид. Напълно е възможно възрастните хора да имат намаление на доходите във втората половина на годината.“, обясни тя.

„Това не е бюджет за цялата година. Той е само за второто тримесечие на годината. Още заглавието е грешно.“, категорична беше Сачева.  

„Необходимо е да се изработи механизъм за увеличение на доходите, който да е съгласуван със социалните партньори. Той трябва да е ясен, за да може всеки работодател или работник да си направи разчет и прогноза. Тъй като такъв механизъм все още няма, трябва да продължат да се изплащат средства по т.нар. клас „прослужено време“.“, обясни бившия социален министър.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати