Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Съдът за Валери Симеонов: „Нагли и озверели човекоподобни” не е дискриминация

Политика

Съдът за Валери Симеонов: „Нагли и озверели човекоподобни” не е дискриминация

Съдът за Валери Симеонов: Нагли и озверели човекоподобни не е дискриминация - Tribune.bg
Снимка:

Отмениха наложената му глоба от 1000 лева за обида към ромите

Валери Симеонов не е дискриминирал ромската общност и конкретно един неин представител със спорно свое изказване от парламентарната трибуна. Това реши тричленен състав на Върховния административен съд. Така съдилището отменя и първоначално наложената на Валери Симеонов глоба от 1000 лева.

Повод за жалбата срещу председателят на НФСБ бяха думите му, че част от ромите са се превърнали в „нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, искащи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки“.

Това стана в реч пред Народното събрание на 17 декември 2014 г. По повод на тази реч Асен Асенов подава жалба в Комисията за защита от дискриминация (КЗД), в която твърди, че „Валери Симеонов е осъществил дискриминация спрямо цялата ромска общност и конкретно срещу него, като неин представител“.

Лидерът на НФСБ отговаря на това, че „изказването не е насочено към цялата общност, а само за онази част от нея, която престъпва законите и нормите на общуване, не се грижи за децата и бъдещето им, злоупотребява с техните помощи и върши престъпления“.

Комисията за защита от дискриминация приема жалбата на Асен Асенов за основателна. Налага  1000 лева глоба на Валери Симеонов за това, че е осъществил дискриминация под формата на тормоз и му предписва в бъдеще да се въздържа от изявления, които засягат честта и достойнството на личността по признак „етническо положение“.

Върховните съдии обаче – председателят Йовка Дражева , Анна Димитрова и Емил Димитров посочват, че в конкретния случай целта на Валери Симеонов не е била да засегне достойнството на Асен Асенов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати